Gezondheid

LIVEBLOG | Geen nieuwe besmettingen op basisschool Eygelshoven

Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.811
  • In totaal zijn er tot nu toe 45.064 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.659 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment in totaal 227 coronapatiënten op de intensive care.

Update 23:30 – Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor nu. Hou Hartvannederland.nl in de gaten voor het laatste nieuws rond het coronavirus in Nederland.

Update 20:30 – Geen nieuwe besmettingen op basisschool Eygelshoven

Onder de geteste medewerkers van basisschool De Veldhof in Eygelshoven, gemeente Kerkrade, waar vier docenten besmet zijn geraakt met het coronavirus, zijn nog geen nieuwe besmettingen geconstateerd. De GGD Zuid-Limburg maakte bekend dat na de eerste 15 negatieve testresultaten van vrijdag ook de resultaten van zeven onderwijsmedewerkers en zeven medewerkers van de kinderopvang negatief waren.

Alle 36 medewerkers van de school zijn getest nadat één medewerker van de school corona-klachten had en in korte tijd drie andere personeelsleden ook besmet bleken te zijn. De GGD wacht nog op de uitslag van zeven tests. De vier besmette medewerkers zitten in thuisisolatie en zijn niet ernstig ziek.

Ook zeven leerlingen zijn getest. Een was negatief. De andere zes uitslagen zijn nog niet bekend.

De Veldhof had eerder zaterdag al bekendgemaakt dat de school maandag niet opengaat. De lessen worden op afstand gegeven.

Update 17:46 – ‘Chemisch toilet en douchezak vliegt winkel uit wegens corona’

Bij kampeer-en outdoorwinkels is een run ontstaan op schuurtentjes, chemische toiletten en mobiele douches, meldt consumentenprogramma Kassa zaterdag. Door deze zaken in te slaan, voorkomen kampeerders dat ze gebruik hoeven te maken van de sanitaire gebouwen op campings. Deze zijn nog gesloten tot 1 juli wegens het coronavirus.

Kassa deed navraag bij winkelketens Decathlon en de Vrijbuiter. Die laatste meldt dat de verkoop van chemische toiletten is vervijfvoudigd en dat ook schuurtentjes en douchezakken de deur uitvliegen. De schuurtentjes zijn een soort opslagtentjes, waarin dan een eigen sanitaire plek ingericht kan worden. Ook de douchezak is zeer in trek.

Update 16:25 – Aantal coronapatiënten op ic daalt verder

Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 227, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 25 minder dan vrijdag.

Er liggen daarnaast 505 patiënten op de intensivecareafdelingen met andere aandoeningen dan Covid-19. Dat zijn er 24 meer dan een dag eerder. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: “We zien dat de daling van het aantal Covid-patiënten op de ic, zoals verwacht, verder doorzet. Het aantal nieuwe Covid-ic-opnames per dag is momenteel erg laag. Daarmee krijgen we steeds meer ruimte voor het hervatten van de andere zorg.”

Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 226 in Nederland en 1 in Duitsland, net als vrijdag het geval was.

Verpleegafdelingen van ziekenhuizen behandelen nu nog 811 coronapatiënten, 152 minder dan de voorgaande dag. De afgelopen 24 uur zijn er geen verplaatsingen geweest tussen de regio’s.

Update 14:55 – Arrestatie voorafgaand aan demonstratie tegen lockdown

Actievoerders houden zaterdagmiddag in Eindhoven een demonstratie tegen de gedeeltelijke lockdown en coronamaatregelen. De politie heeft daarvoor in Limburg een man opgepakt op last van het Openbaar Ministerie. De man wordt verdacht van opruiend gedrag.

Op het 18 septemberplein zijn ongeveer zestig mensen van de groep Demonstratie van het Volk op de been. Ze hebben een vergunning voor een demonstratie van maximaal dertig mensen, maar dat aantal was niet lang na 12.00 uur al overschreden. Ze zijn het niet eens met de coronaregels en willen onder meer opheffing van regel om anderhalve meter afstand te houden.

De demonstratie verloopt rustig. De politie is aanwezig, maar heeft nog niet ingegrepen. De deelnemers komen vooral uit Noord-Brabant en Limburg. Enkele van hen omhelsden elkaar en maakten een dansje met elkaar. Ook gaven sommigen elkaar een hand als begroeting.

Update 14:00 – 23 nieuwe coronadoden

In de afgelopen dag zijn er bij gezondheidsdienst RIVM 23 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Dat betekent dat er in Nederland nu zeker 5.811 mensen zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte.

Het aantal geregistreerde ziekenhuisopnames is sinds vrijdag toegenomen met tien. Daarmee komt het totaal op 11.659. Het aantal bevestigde besmettingen met het virus steeg met 176 naar 45.064. Het RIVM benadrukt dat de werkelijke getallen hoger liggen, omdat niet iedereen die mogelijk besmet is getest wordt.

Update 12:10 – ‘Veel Nederlanders willen vaker met eigen vervoer’

Ruim een derde van de Nederlanders wil na de coronacrisis vaker met eigen vervoer gaan reizen in plaats van met het openbaar vervoer. Dat meldt de ANWB zaterdag op basis van een eigen onderzoek.

Mensen die minder van het openbaar vervoer gebruik willen maken, vinden het te druk in trein, bus, metro en tram. “Met de fiets ben je in de buitenlucht en zit je niet met veel mensen in één ruimte. Er is minder kans om ziek te worden”, zegt een van de ondervraagden.

De (elektrische) fiets wordt dan ook het vaakst genoemd als alternatief: ruim een kwart zegt voortaan de tweewieler te willen pakken. Een op de zes zegt vaker op pad te gaan met de auto. De belangenorganisatie juicht het toe als mensen vaker gaan fietsen of lopen.

Daarom vindt de ANWB ook dat kleine elektrische voertuigen sneller moeten worden ingevoerd en goedgekeurd, “zodat de consument meer keuze heeft”. Ook moet de openbare ruimte, zoals fietspaden, beter worden ingericht op onder meer snelle elektrische fietsen en elektrische steps.

Update 11:10 – Bekende sporters doen oproep

Als de coronacrisis iets duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat Nederlanders fit en gezond moeten blijven. Dat is de boodschap die zeven bekende sporters zaterdag laten horen in een landelijke advertentie.

Onder andere turner Epke Zonderland en trainers als Louis van Gaal, Sarina Wiegman en Guus Hiddink hebben de oproep ondertekend. Ze willen dat het kabinet werk gaat maken van een vitale samenleving. Volgens hen is daarin een cruciale rol weggelegd voor sport en bewegen.

Lees hier meer over de oproep

Foto: AD

Update 10:20 – Wie betaalt ongebruikte noodhospitalen?

Niemand weet wie de twee noodhospitalen gaat betalen die eind maart in alle haast werden opgebouwd in Rotterdams Ahoy en het MECC in Maastricht. De bouw van de noodziekenhuizen werd niet gesteund door de andere zorginstellingen in de regio’s en daarom zeggen de zorgverzekeraars dat zij er niet voor betalen.

Dat blijkt uit onderzoeksjournalistiek van Investico voor Trouw, De Limburger en Vers Beton. In de twee tijdelijke ziekenhuizen heeft geen coronapatiënt gelegen. De kosten voor de bouw van de noodhospitalen worden geschat op 14 miljoen euro.

Voor het vergoeden van onvoorziene coronazorg stelden de zorgverzekeraars op 17 maart één voorwaarde: goedkeuring door het Regionaal Overleg Acute Zorgketen. In zowel Rotterdam als Maastricht werden de noodhospitalen gebouwd zonder steun van het overlegorgaan.