Gezondheid

LIVEBLOG | Hoekstra: coronarekening niet op bord 'gewone' Nederlander

De gedeeltelijke lockdown wordt langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.670
  • In totaal zijn er tot nu toe 43.870 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.582 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment in totaal 410 coronapatiënten op de intensive care.
  • Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.

Update 16:50 – Aantal ic-patiënten gedaald met 32

Het aantal patiënten op de intensive care is gedaald met 32. Dat brengt het aantal op 346 coronapatiënten. Op de intensive care liggen nog 522 mensen geen corona gerelateerde klachten.

Update 13:58 – Dodental coronavirus stijgt met 27 naar 5670l

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5670. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 27 nieuwe meldingen van overlijdens binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

Er zijn 45 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen vanwege het coronavirus.

Update 13:34 – Aruba akkoord met voorwaarden nieuw steunpakket

Aruba is akkoord met de voorwaarden die Nederland stelt aan een nieuw steunpakket om de klappen van de coronacrisis op te vangen. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken weten, na berichtgeving van de NOS.

Nederland kwam eerder al met een steunpakket van zes weken voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, maar dat loopt binnenkort af. Over het nieuwe steunpakket werd vrijdag al gesproken in de Rijksministerraad, maar het beslismoment werd uitgesteld tot woensdag, gaf staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) aan.

Knops zei vrijdag al dat in ruil voor het geld hervormingen worden geëist, en ministers en andere bestuurders geld moeten inleveren. Volgens ingewijden worden de salarissen van ministers met 25 procent verlaagd, en van hoge ambtenaren en bestuurders in de publieke sector met 12,5 procent. Ook komt er een soort balkenendenorm: het maximumsalaris in de ambtenarij wordt vastgesteld op 130 procent van dat van de premier.

Aruba kan op een renteloze lening van ruim 58 miljoen euro rekenen. Een deel daarvan wordt direct uitgekeerd, en een deel nadat aan de voorwaarden is voldaan.

Update 12:41 -Medische mondkapjes voldoen vaak niet aan de eisen: ‘Dit is heel erg zorgelijk’

Medische mondkapjes blijken in veel gevallen niet aan de eisen te voldoen. Certificaten zijn vervalst, of de mondkapjes zelf blijken imitaties te zijn van bekende merken. “Dit is heel erg zorgelijk”, zegt Majid el Mortadi van GreenCycl in Utrecht. Zijn bedrijf heeft in samenwerking met de TU Delft een testopstelling gebouwd om de mondkapjes te keuren.

“Gemiddeld valt 40 procent van de mondkapjes bij ons door de mand. Er zijn dagen geweest dat het een keer zoveel was”, vertelt Mortadi aan Hart van Nederland. Zijn bedrijf test de medische mondkapjes voor zorginstanties, zoals ziekenhuizen en de ouderenzorg.

Lees hier verder

Update 09:26 – Spotlights op songfestivaldeelnemers in Europe Shine a Light

De 41 deelnemers van het geannuleerde Eurovisiesongfestival staan zaterdagavond, op de dag dat de grote finale had moeten zijn, toch in de schijnwerpers. Dat gebeurt in het alternatieve programma Eurovision: Europe Shine a Light, dat voor heel Europa live vanuit Hilversum wordt gemaakt.

Vanuit hun eigen huizen brengen de 41 artiesten een persoonlijke boodschap en wordt een deel van het liedje dat ze zouden zingen op het songfestival getoond. Ook brengen ze samen het nummer Love Shine a Light van Katrina and The Waves, het winnende liedje van 1997.

Ook maken enkele voormalige winnaars hun opwachting in de show. Zo zingt Duncan Laurence zijn nieuwe liedje Someone Else.

Update 08:48 – ‘Snelheid van coronatest cruciaal voor contactonderzoek of app’

De snelheid waarmee een coronatest wordt afgenomen is cruciaal “omdat anders de toegevoegde waarde van contactonderzoek of een contact-app vrij klein is”. Dat zegt epidemioloog Marc Bonten in de Volkskrant op basis van een nieuwe studie van het UMC Utrecht.

Volgens de studie moet er zo min mogelijk tijd zitten tussen het krijgen van de symptomen en het afnemen van de test. “Er is de laatste tijd veel oog voor het belang van testen, maar niet voor de snelheid ervan. Niemand zegt: we moeten zo snel mogelijk testen”, laat Bonten optekenen door de krant.

Lees hier verder

Update 07:11 – Verpleeghuizen dupe van zwendel met mondmaskers

Zorginstellingen worden op grote schaal geconfronteerd met ondeugdelijke mondkapjes. De maskers bieden niet de beloofde bescherming tegen het coronavirus en certificaten zijn vaak vervalst. Dat meldt het AD zaterdag

Toch gaan vooral verpleeghuizen met mondkapjes werken zonder ze te laten testen. Met alle risico’s van dien. Zo stuitte de FIOD, die samen met andere instanties fraude onderzoekt, op meerdere handelaren die gebrekkige mondmaskers hadden verkocht aan zorginstellingen.

Bij bureaus die voor met name ziekenhuizen de kapjes testen, komt 30 tot 40 procent niet door de keuring. Bij het Catharine Ziekenhuis in Eindhoven, dat zelf veel maskers test, blijkt 80 procent van de aangeboden mondkapjes niet de beloofde bescherming te bieden.

Update 06:49 -Hoekstra: coronarekening niet op bord ‘gewone’ Nederlander

Als het aan financiënminister Wopke Hoekstra ligt, komt de rekening van de coronacrisis niet op het bord van de gewone man. Dat zegt hij zaterdag in een interview met De Telegraaf. “Financiële crises komen vaak neer bij mensen met een modale portemonnee. Dat is een onacceptabel antwoord.”

Hoekstra benadrukt dat iedereen in Nederland de coronacrisis gaat voelen in de portemonnee. Om de financiële klappen op te vangen, wordt er veel geld betaald. Hoekstra zegt dat ondanks die grote sommen geld wat hem betreft geen sprake van belastingverhogingen hoeft te zijn. “Sowieso niet voor burgers”, zegt hij. “Ik denk dat het snoeien van je boom in hartje winter onverstandig is”.

Dat in een crisis mensen met een relatief kleine beurs vaak moeten opdraaien voor de kosten noemt Hoekstra “een onverstandige zet”.

Hij gelooft dat Nederland uiteindelijk uit deze crisis komt. “Het is natuurlijk ook een absolute ramp voor de economie. Maar ik heb er ook vertrouwen in dat we er uiteindelijk na een diep dal uit zullen komen.”