Misdaad

Worden vermiste vrienden Piet en Hans na 46 jaar eindelijk gevonden?

De politie doet volgende week een allerlaatste poging om Piet Hölskens en Hans Martens uit het Brabantse Asten te vinden. De twee vrienden worden sinds 1974 vermist, ruim 46 jaar geleden dus.

Komende dinsdag wordt er nog één keer gezocht op twee locaties in het water van de Brink in het naburige Liessel. Daar ligt een metalen voorwerp in het water, zo bleek uit eerder onderzoek. Mogelijk gaat het om de auto waar de twee mannen in reden toen ze verdwenen.

Specialisten gaan de bovenlaag van de bodem weggraven totdat de bovenkant van het object vrij komt te liggen. Dan kan door duikers en met camera’s beoordeeld worden of het inderdaad om de auto gaat. De totale zoektocht zal maximaal vier dagen duren.

Lees ook: Zoekactie naar vermiste Piet en Hans hervat in Liessel

Politie gaat uit van moord

De politie geeft aan dat zelfs als de vermiste mannen worden gevonden, mogelijk niet meer is vast te stellen hoe ze aan hun einde zijn gekomen. Dat is ook niet meer relevant voor het onderzoek, want een eventueel misdrijf is sowieso verjaard. Mocht dit onderzoek niets opleveren, dan zijn er geen verdere aanknopingspunten meer.

Piet en Hans verdwenen in de nacht van 16 op 17 maart 1974 na een avond stappen in Deurne. De politie gaat ervan uit dat ze zijn vermoord. Hans zou een geheime verhouding hebben gehad met een getrouwde vrouw. Een van de scenario’s is dat hij naar een afgelegen plek is gelokt en daar is omgebracht. Aangenomen wordt dat Piet als getuige ook is vermoord.

Lees ook: Families vermiste Piet en Hans: ‘Moordenaar blijft ongestraft’

‘Enorm frustrerend’

In 2017 hebben de nabestaanden van de vermiste mannen een brandbrief naar Den Haag gestuurd met de vraag of er iets gedaan kan worden tegen de verjaring van oude moorden. Ook kwam er een petitie en een stil protest.

De broer van Piet, Jan Hölskens, heeft nog steeds veel verdriet, vertelde hij destijds aan Hart van Nederland. “Er waren geen aanknopingspunten, het was altijd zoeken naar een speld in een hooiberg en dat was enorm frustrerend.”

Lees ook: Stil protest voor vermoorde Hans en Piet uit Asten

In 2012 meldde iemand zich bij de politie die een verklaring aflegde over de mogelijke verdachte. “Het is dan frustrerend dat de politie vervolgens niets kan ondernemen, omdat deze zaak verjaard is.” Door de stille tocht wilden ze “aandacht vragen voor alle families die met verdriet rondlopen, omdat moordenaars niet berecht kunnen worden door verjaring”.

Redactie/ANP