112

Moordenaar Piet en Hans blijft ongestraft

Wat is er gebeurd met Piet Hölskens en Hans Martens uit het Brabantse Asten? Al bijna 43 jaar houdt deze vraag hun families bezig. De twee mannen verdwenen spoorloos na een avondje uit en er zijn aanwijzingen voor een misdrijf, maar dit wordt niet meer onderzocht omdat het is verjaard.

In 2006 werd een wetswijziging doorgevoerd en sindsdien kan moord niet meer verjaren. Alleen gaat dit niet op voor moorden die op dat moment al verjaard waren, zoals in het geval van de mannen uit Asten.

Omdat de nabestaanden graag willen weten wat er met Piet en Hans is gebeurd hebben ze een brandbrief naar Den Haag gestuurd met de vraag of ook iets gedaan kan worden tegen de verjaring van oude moorden. Ze hebben ook een online petitie in het leven geroepen.

Brief

Uit de brief van de families: “We kunnen met geen pen beschrijven hoe machteloos dit voelt. Iemand vermoordt onze broers en misschien ook nog een derde persoon, laat al hun dierbaren jarenlang in onzekerheid, onze ouders sterven van verdriet, onze levens worden dagelijks beheerst door de zoektocht naar Hans en Piet en intussen leidt de dader in vrijheid een rustig leven. Wie weet wat hij nog meer op zijn kerfstok heeft? Maar dat doet er allemaal niet toe, het is verjaard.”

Hans Martens (21) en Piet Hölskens (22) verdwenen in de nacht van 16 op 17 maart 1974 na een avondje stappen in Deurne en omgeving. Jarenlang ontbrak ieder spoor van de twee. Tot eind 2012 een getuige aan de politie in Eindhoven vertelde dat ze zijn vermoord. Vermoedelijk omdat Hans een geheime relatie met de vrouw van de dader had. Aanvankelijk heeft de Criminele Inlichtingen Eenheid in Eindhoven alleen aan de familie Martens verteld dat het om moord zou gaan. Later, in 2014, is de familie Hölskens daar echter bij toeval ook achter gekomen.

Nieuwe informatie

De families hopen sindsdien dat politie en justitie op basis van de nieuwe informatie de lichamen van de twee zullen vinden. Maar omdat de moord is verjaard, is het onderzoek stopgezet. Op verzoek van de familie heeft Recherchebureau Centaur daarom de vermissing onderzocht en hierdoor weten de families nu wie de moordenaar zou zijn.

De politie laat weten wel onderzoek te doen als er nieuwe aanwijzingen in de zaak zijn.  Maar dit onderzoek is dan gericht op het vinden van de twee mannen en niet op een mogelijke dader omdat deze niet strafrechtelijk kan worden vervolgd.