Misdaad

Kroongetuige groot onderwereldproces ruziet met Openbaar Ministerie: 'Niet verder zonder advocaat'

Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, mag niet zijn eigen juridisch adviseurs kiezen. Om die reden wil hij niet verder verklaren, zo bleek maandag in de speciaal beveiligde rechtbank in Amsterdam.

B. zei dat hij twee adviseurs heeft gevonden, van wie er één advocaat is. Volgens hem heeft het Openbaar Ministerie deze constructie in eerste instantie goedgekeurd, maar enkele weken later is die goedkeuring alsnog ingetrokken.

Ridouan Taghi

Dat vertelde B. tijdens een tussentijdse zitting in het proces, waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is. Taghi en zestien medeverdachten worden beschuldigd van een reeks liquidaties en pogingen daartoe. Vermeend bendelid B. liep in 2017 over naar justitie en werd kroongetuige.

Lees ook: Van deze wrede misdaden wordt Ridouan Taghi verdacht

B.’s advocaat Derk Wiersum werd in september vorig jaar doodgeschoten. Taghi wordt in verband gebracht met die moord. B. sprak zijn afschuw uit over de moord. In maart 2018 werd ook al zijn (niet-criminele) broer doodgeschoten. Dat gebeurde kort nadat justitie bekend had gemaakt dat er een kroongetuige in de zaak was.

Lees ook: Openbaar Ministerie verspreidt opnieuw foto’s kroongetuige Nabil B.

Advocaten kroongetuige

Na het overlijden van zijn advocaat, hielden drie andere advocaten voortijdig op met de verdediging van kroongetuige Nabil B..

Het OM wilde maandag niet op het relaas van B. ingaan. “Wij hebben het gehoord”, zei het OM erover. De rechtbank vindt dat de kwestie moet worden opgelost, maar kan verder geen actieve rol spelen om dit te bevorderen. “Wij vinden dat u een advocaat moet hebben”, aldus de rechtbank. “Punt.”

B. heeft al tientallen verklaringen afgelegd. In combinatie met een enorme hoeveelheid berichtenverkeer tussen de verdachten onderling meent justitie solide bewijs in handen te hebben.

De inhoudelijke behandeling van de megazaak begint mogelijk in december en zal tot ergens in 2021 doorlopen. Het OM kondigde aan dat het nog drie moordzaken in het dossier zal onderbrengen. Welke verdachten dat betreft, gaf het OM nog niet prijs.