Weer & Verkeer

KNMI: code oranje in vier provincies vanwege extreme hitte

Het KNMI kondigt zaterdag code oranje af voor de provincies Limburg, Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland.

Dat laat het weerinstituut weten. Het KNMI verwacht in de zuidelijke provincies “extreme hitte”, met temperaturen van rond de 35 graden. Lokaal kan het kwik in het zuiden zelfs stijgen naar 37 graden. De waarschuwing gaat zaterdagochtend in en geldt tot zondagavond.

“Besteed extra zorg en aandacht aan kwetsbare mensen in uw omgeving. Neem maatregelen: drink voldoende. Houd uzelf en uw woning koel. Beperk lichamelijke inspanning. Neem water mee op reis”, adviseert het KNMI.

Drukte op stranden

Het warme weer kan leiden tot drukte op de wegen naar de stranden. Op vrijdag was het erg druk bij Zandvoort, Bloemendaal, Velsen, Noordwijk, Katwijk, Wassenaar, Hoek van Holland en Goeree-Overflakkee. In Rotterdam zijn alle parkeerplaatsen bij Kralingse Bos zaterdag afgesloten, omdat het er vrijdag te druk was. De weg door het bos gaat ook dicht. In Vlissingen zijn drie boulevards zaterdag en zondag dicht. Alleen fietsers en voetgangers mogen erover rijden.

Lees ook: Hittegolf morgen van start, duurt mogelijk 9 dagen

Record

Afgelopen woensdag is de nieuwe landelijke hittegolf begonnen. Volgens Weer.nl zijn er maar liefst zeven of acht dagen met tropische hitte op komst. Naar verwachting wordt het minstens een week lang warmer dan 30 graden.

Zodra het acht dagen op rij warmer is dan 30 graden zou dat een absoluut record betekenen. Dit is sinds 1901 namelijk nog nooit eerder gebeurd in Nederland. Het huidige lengterecord werd gemeten in 1941 en 1975. Toen waren er zes tropische dagen.

Redactie/ANP