Gezondheid

Kermisexploitanten mogen op Malieveld demonstreren, maar voertuigen van gras geweerd

Kermisexploitanten hebben toestemming om donderdag te protesteren op het Malieveld in Den Haag, maar wel onder voorwaarden. Zo mogen de betogers hun kermisvoertuigen niet op het gras van het Malieveld parkeren. Dat maakte de gemeente Den Haag woensdag bekend.

Alle voertuigen moeten verzamelen bij het stadion van ADO. Vervolgens mogen er maximaal tien kermisvoertuigen en vrachtwagens onder politiebegeleiding het centrum van de stad in. De voertuigen worden dan geplaatst op de verharde Boorlaan. Daar moeten ze blijven staan gedurende het protest. De kermisondernemers vinden het oneerlijk dat bijvoorbeeld pretparken wel open mogen.

Lees ook: Kermisprotest op Malieveld: ‘Wij vragen niet om steun, maar om open te gaan’

De kermisbranche voert deze week actie om het kabinet en de Tweede Kamer te overtuigen van de noodzaak zo snel mogelijk weer te gaan draaien. Dinsdag overhandigden vijftig echtgenotes van kermisexploitanten al een open brief op het Binnenhof.

Circa vijfhonderd mensen verwacht

De woordvoerster gaat proberen de gemeente op andere gedachten te brengen. “Want donderdag komen kermisexploitanten uit heel het land naar Den Haag. Denk je echt dat zij dan allemaal hun voertuigen gaan parkeren bij het ADO stadion? Ik denk dan dat ze eerder rondjes gaan rijden door de stad, zodat ze goed zichtbaar zijn.” Zij verwacht dat donderdag zo’n vijfhonderd mensen meedoen aan de betoging, die begint om 11.00 uur.

De eigenaar van het Malieveld, Staatsbosbeheer, staat geen voertuigen toe op het Malieveld omdat er donderdag werkzaamheden worden verricht “die niet gehinderd mogen worden”. Ontstaat er toch schade, dan zal die verhaald worden, laat de gemeente weten.

Eerder dit jaar raakte het gras beschadigd door twee grote boerenprotesten.

ANP