Dieren

Kater Comet is nog steeds angstig na mogelijke mishandeling met vuurwerk

De zwaargewonde kater Comet herstelt langzaam, maar heeft nog steeds veel last van een traumatische gebeurtenis vorige week vrijdag. Vermoedelijk staken dierenbeulen die dag een stuk vuurwerk in de kont van de kat.

“Hij heeft pijn, een enorme wond en is onzindelijk”, zegt Babiche Houtman van Dierenopvangcentrum Vlaardingen. “Je wil niet weten wat zo’n kat heeft meegemaakt. Hij is nog steeds bang hier, terwijl hij normaal superlief is.”

Kater Comet werd op 27 december zwaargewond gevonden in Rotterdam. De rug van het dier was ontveld, zijn anus was kapot en hij miste zijn staart. In zijn achterste zat een stuk plastic. Een bezoek aan de dierenarts wees uit dat de kater zijn sluitspier kwijt is.

Lees ook: Kat deels ontveld na mogelijke mishandeling met vuurwerk

De eigenaar van het dier is nog steeds niet gevonden, maar in de veilige omgeving van het opvangcentrum leeft Comet langzaam weer een beetje op. Hij knuffelt graag en eet goed. Maar het herstel van zijn wond duurt waarschijnlijk nog wel een paar weken.

‘Doodzielig voor dieren’

In het Dierenopvangcentrum Vlaardingen zijn ze ontzettend geschrokken van de toestand waarin Comet binnenkwam. En dat terwijl ze op deze locatie wel wat gewend zijn. Ze maken vaak mee dat huisdieren totaal overstuur raken door al het vuurwerk tijdens oud en nieuw.

“Dat kan van een beetje gestrest tot echt panisch zijn”, zegt Houtman. “Sommige dieren zitten de hele dag te trillen en willen niet meer eten. Ze zijn echt helemaal van slag. Het is doodzielig.”

De meeste honden en katten zijn een dag later wel weer hersteld van al het vuurwerkgeweld. Maar voor kater Comet duurt de revalidatie dus een stukje langer. Bij Dierenopvangcentrum Vlaardingen zijn ze in ieder geval duidelijk: voor de dieren zou een vuurwerkverbod het beste zijn.