Politiek

Kamer wil nu geen quarantaineplicht na contactonderzoek

Het kabinet moet voorlopig afzien van een quarantaineplicht voor mensen die in nauw contact met een met corona besmet persoon zijn geweest. Een oproep van D66-voorman Rob Jetten kon dinsdag op de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer rekenen.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verraste de Kamer dinsdag met de aankondiging van een quarantaineplicht, gecombineerd met strafbaarheidstelling bij overtreding, voor mensen die naar voren komen in een bron- en contactonderzoek van de GGD. Maar partijen uit zowel de coalitie als de oppositie voelen daar weinig voor, bleek woensdag gedurende het debat.

In zijn brief schreef De Jonge dinsdag dat hij de plicht volgende week wilde laten ingaan. Tijdens het debat nam hij al gas terug, en zei hij er langer de tijd voor te willen nemen.

Lees ook: Minister De Jonge denkt nog enige tijd na over quarantaineverplichting

Oproep Jetten

De partijen die de oproep van Jetten steunden, denken dat het mensen kan ontmoedigen om mee te doen aan een contactonderzoek. Ze denken dat het “beter is mensen te motiveren dan hen te verplichten om mee te werken aan maatregelen om het coronavirus te bestrijden”.