Politiek

Kamer wil erkenning voor 'Samen naar School-klassen'

De Tweede Kamer wil dat de ‘Samen naar School-klassen’ officieel worden erkend als onderwijsprogramma. Dinsdagmiddag stemde een meerderheid voor een voorstel van Peter Kwint (SP) en Lisa Westerveld (GroenLinks).

Zij kaartten de kwestie mede dankzij berichtgeving van Hart van Nederland aan op het Binnenhof. In ‘Samen naar School-klassen’ krijgen kinderen met een beperking individuele begeleiding in kleine klassen. Ze zitten wel op een reguliere school en kunnen dus meedoen met gym- of muzieklessen.

Goed nieuws voor Nilla

Op die manier ontwikkelen sommige kinderen zich veel beter, bleek bijvoorbeeld uit het verhaal van de 5-jarige Nilla. Het meisje heeft een autisme-stoornis en kon haar plek niet vinden in het speciaal onderwijs. Maar sinds ze in een ‘Samen naar School-klas’ zit, gaat ze met grote stappen vooruit.

Lees ook: Zo kan de autistische Nilla (5) toch naar school: de ‘Samen naar school-klas’

Een van de problemen is alleen dat veel ouders jaarlijks een leerplichtontheffing voor hun kinderen moeten aanvragen om in deze klassen terecht te komen. Als de klassen officieel worden erkend door het ministerie, is dat niet langer nodig.

Onderwijsgeld

Ook komt er dan onderwijsgeld beschikbaar voor dit initiatief. Nu worden de klassen opgezet en gerund door particuliere stichtingen, zoals Stichting Liz. Kamerleden Kwint en Westerveld laten weten dat ze blij zijn dat de motie is aangenomen. “Mooie stap voor kinderen die onderwijs en zorg nodig hebben”, schrijft Westerveld op Twitter.

Nu hun voorstel is aangenomen, moet het ministerie aan de slag met de officiële erkenning voor de ‘Samen naar School-klassen’