Politiek

Kamer steunt coronamaatregelen kabinet, maar heeft ook vragen

In de Tweede Kamer spreken de meeste partijen hun steun uit voor de ingrijpende maatregelen die het kabinet heeft getroffen. De aanpak om “alles te doen wat nodig is” geeft vertrouwen, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver woensdag tijdens het debat over het virus.

Lees ook: LIVEBLOG | Aantal bevestigde besmettingen stijgt naar 2051

Tegelijkertijd leven er veel vragen bij de politieke partijen, onder meer over de zorgcapaciteit, het tekort aan beschermingmiddelen en over de zogeheten groepsimmuniteit die langzaam zou ontstaan als meer mensen zijn genezen.

Onduidelijkheid

Ook vragen veel partijleiders zich af wat de strategie van het kabinet nou precies is. Er is onduidelijkheid of de uitleg die premier Rutte maandag in zijn speech gaf en de uitleg van RIVM-directeur Jaap van Dissel nou precies hetzelfde zijn.

Door de verschillende termen die worden gebruikt, leven ook bij veel mensen in Nederland vragen, zei Kamerlid Maarten Hijink van de SP. Ook PvdA-voorman Lodewijk Asscher deed een oproep tot heldere communicatie. “Er moet een heldere instructie komen over wat wel en niet mag.”

Geen steun voor ‘lockdown’

Vooralsnog keerden op Forum voor Democratie na alle partijen zich tegen de oproep van de PVV om nu een ‘lockdown’ in te stellen, om de contacten tussen mensen nog veel verder terug te dringen. Volle steun was er, ook van de PVV, voor het economische steunpakket dat is bedacht om noodlijdende bedrijven en ondernemers te helpen.

PVV-voorman Wilders opende het debat met felle kritiek op premier Rutte en het kabinet. Die zouden met de gekozen strategie Nederlanders “in levensgevaar brengen”.

Lees ook: Rutte: ‘Nederland gaat niet zoals België en Frankrijk in lockdown’

In verband met het besmettingsgevaar zitten premier Rutte en vier ministers in vak K op flinke afstand van elkaar. Iedere fracties heeft maximaal twee leden in de plenaire zaal. Ook voor de parlementaire pers ging het woensdag iets anders dan normaal.