Politiek

Kabinet komt met landelijk messenverbod voor minderjarigen

Het kabinet wil dat er een landelijk verbod komt op de verkoop van messen aan minderjarigen. Het verkoopverbod is onderdeel van een bredere aanpak om het dragen en misbruiken van messen door jongeren tegen te gaan.

Sinds vorig jaar zijn er steeds vaker steekpartijen waar minderjarigen bij betrokken zijn. Daarom heeft het kabinet samen met onder meer politie, justitie en gemeenten een actieplan opgesteld om deze vorm van geweld tegen te gaan, laten Justitie-ministers Ferd Grapperhaus en Sander Dekker woensdag weten.

Lees ook: Groot mes aangetroffen bij leerling in Vianen: “Hier schrik ik enorm van!”

(Tekst gaat verder onder tweet)

Overleg met winkels

Het dragen van veel soorten messen is nu al landelijk verboden. Deze regels worden de komende tijd verduidelijkt, zodat er beter kan worden opgetreden tegen mensen die steekwapens bij zich dragen. De gemeente Zaanstad besloot onlangs al om lokaal een aangescherpt verbod in te voeren. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil ook een aanscherping.

Een landelijk verbod op de messenverkoop aan minderjarigen maakt deel uit van het actieplan. Maar omdat het maken en aannemen van een wet tijd kost, wordt er in de tussentijd overlegd met grote winkelketens “over hoe tegen te gaan dat winkeliers legale messen – zoals keukenmessen – nog aan minderjarigen verkopen”, aldus de ministers.

Lees ook: Minderjarige ‘mystery shopper’ koopt zonder problemen machetes en kruisbogen

Campagne op scholen

Naast het verbod komt er ook een campagne om het wapenbezit onder jongeren te ontmoedigen. “Lessen op school door bijvoorbeeld een officier van justitie en voorlichting door Halt dragen hier verder aan bij”, denken Grapperhaus en Dekker.

Daarnaast moet het voor leerlingen die zich bedreigd voelen makkelijker worden om dat te melden, bij bijvoorbeeld een schooljongerenwerker of wijkagent. Verder moet het voor scholen, in overleg met politie en de gemeente, makkelijker worden kluisjes te controleren.

ANP