Politiek

Spannende dag: kabinet bespreekt verlenging coronamaatregelen

Voor onder anderen horeca-ondernemers, leraren en ouders is het een spannende dag. Het kabinet maakt dinsdag om 19.00 uur bekend hoe het verdergaat met de ingrijpende maatregelen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Veel coronamaatregelen gelden in ieder geval tot 6 april, volgende week maandag. Dat geldt bijvoorbeeld voor de sluiting van horeca en scholen, maar ook voor het verbod op contactberoepen, zoals kappers en nagelstylisten. Het kabinet buigt zich dinsdagmiddag over de vraag of deze maatregelen verlengd moeten worden.

Vanaf 16.00 uur zit de crisiscommissie van het kabinet om tafel met de experts van het Outbreak Management Team (OMT). Waarschijnlijk gaat het vooral om de vraag tot wanneer de maatregelen verlengd worden. Bronnen in Den Haag zeiden maandag al dat de strenge regels ook na 6 april zullen gelden.

Einde nog niet in zicht

Dat lijkt ook logisch, met het oog op het aantal besmettingen dat nog steeds stijgt en de overvolle intensive care-afdelingen in ziekenhuizen. Het is nog niet te zeggen wanneer de epidemie op zijn einde loopt. Op dit moment is alles er nog op gericht om de zorg zoveel mogelijk door deze crisis te helpen.

Lees ook: ‘Coronamaatregelen blijven ook na 6 april geldig’

Daarnaast wacht minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs nog op de uitkomsten van een onderzoek van gezondheidsorganisatie RIVM naar de rol die kinderen en jongeren spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Dat onderzoek is vorige week, later dan gepland, begonnen en de resultaten komen mogelijk pas na 6 april binnen.

Zolang de uitkomsten van het RIVM-onderzoek er niet zijn, blijven de scholen dicht, zegt de minister.

Duidelijker dan vorige week

In ieder geval is het kabinet er alles aan gelegen om zo duidelijk mogelijk te communiceren. Na de persconferentie van vorige week kwam er veel kritiek. Nederlanders zeiden bijeenkomsten en bruiloften af, terwijl later bleek dat alleen evenementen met een meld- of vergunningsplicht tot 1 juni verboden worden.

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemde dat in vorige week tijdens een Tweede Kamerdebat “een blunder”. Premier Mark Rutte erkende dat het “een rommeltje” was en beloofde het deze keer beter te zullen doen. Daarom zullen dinsdagavond waarschijnlijk alleen premier Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bij de persconferentie zijn.

De persconferentie is vanaf 19.00 uur live te volgen op SBS6, hartvannederland.nl en in onze app.