Gezondheid

Jason is voetbalcoach in China en ging vanwege coronavirus terug naar Nederland

De 25-jarige Jason Vermeer is voetbaltrainer in China. Sinds een week is hij noodgedwongen terug in Nederland. Vanwege het coronavirus was het onverstandig om thuis in Beijing te blijven.

“We waren op trainingskamp”, vertelt Vermeer. “We kregen wel iets mee van het virus, maar we wisten niet dat het zo groot zou worden.” Toen hij terugkeerde naar zijn geliefde Beijing was de stad een spookstad geworden. “Normaal gesproken lopen hier vijf miljoen mensen rond, nu zag ik er maximaal vijf op straat.”

Om het zekere voor het onzekere te nemen, wilden Vermeer en zijn vrouw graag terugkomen naar Nederland. “De voetbalclub moest daar echter goedkeuring voor geven. Dat duurde even”, vertelt de trainer. “Mijn vrouw had mondkapjes en handschoenen ingeslagen. Toen die op waren sloeg de schrik ons wel om het hart.”

Direct gegaan

Gelukkig krijgt Vermeer twee weken geleden een goedkeuring voor zijn terugkeer naar Nederland. “We hebben direct onze spullen gepakt en zijn gegaan. Helaas waren er geen directe vluchten meer naar Nederland. We hebben dus eerst vijf dagen een tussenstop in Dubai gehad voordat we terug konden vliegen.”

Inmiddels is Vermeer alweer een week in Nederland en kan hij niet wachten totdat het virus weg is en hij terug naar huis kan. “Ik heb geen idee wanneer dat is. Ik ben niet de enige Nederlander bij de club, dus meer mensen hebben hetzelfde probleem.”

Lees ook: Flip en zijn vrouw weer thuis na Westerdam-drama: ‘Vrienden zijn als de dood dat ze wat oplopen’

Vermeer heeft nog een trainingskamp op de planning staan. “Het zou in China zijn, maar dat gaat denk ik niet meer door. We zullen dus ergens anders het trainingskamp moeten houden. Het is nog erg onzeker.”