Gezondheid

Tekort aan huisartsen loopt op, nieuwe patiënten moeten op wachtlijst

Er is een steeds groter tekort aan huisartsen en dat leidt in verschillende delen van Nederland tot patiëntenstops. Uit een inventarisatie van de Volkskrant blijkt dat mensen in meerdere steden zich bij geen enkele nieuwe praktijk kunnen inschrijven.

Volgens de krant nemen huisartsen in onder meer Middelburg, Enschede, Kampen en Emmen geen nieuwe patiënten meer aan. Hierdoor mensen die een nieuwe dokter zoeken vaak maandenlang op een wachtlijst te staan.

Verder schrijft de Volkskrant dat er op korte termijn ook een nijpende situatie dreigt te ontstaan in steden als Rotterdam, Leeuwarden, Almelo, Goes, Vlissingen, Bergen op Zoom, Tilburg, Waalwijk, Oss, Den Bosch, Eindhoven, en in Noord-Limburg en het noorden van Noord-Holland.

Te weinig opvolgers

De tekorten zijn ontstaan doordat er meer – vooral mannelijke – huisartsen op het punt staan met pensioen te gaan dan gedacht werd. Hun opvolgers – voornamelijk vrouw –  werken dan weer vaker in deeltijd. Daarnaast zouden zij niet graag een eigen praktijk willen.

Lees ook: Janneke werkt in Zeeland als vakantiedokter vanwege huisartsentekort

Zorgverzekeraars en huisartsenorganisaties verwachten dat het probleem de komende jaren eerder groter dan kleiner zal worden. Patiënten die geen vaste huisarts hebben, kunnen overigens met acute problemen altijd aan de balie van een huisartsenpraktijk terecht. Een arts is verplicht zulke ‘passanten’ te helpen.

“Iedereen moet kunnen rekenen op een huisarts”, zegt minister Bruno Bruins. “Als je voor een dichte deur komt te staan, kun je je zorgverzekeraar bellen en dan moet die voor een huisarts zorgen.”

Volgens Bruins is het een “heel ingewikkeld vraagstuk”. “Er is niet een oplossing die voor heel Nederland geschikt is.” Zo wordt er meer zorg op afstand georganiseerd, waardoor mensen met een huisarts even verderop kunnen bellen. “Dat soort mogelijkheden zijn er al”, aldus de minister.

ANP/Redactie