Gezondheid

Zeeuwse Vakantiedokter Janneke: 'Ik wist niet dat het hier zo mooi was'

”Zeeland is hartstikke leuk, echt leuker dan ik dacht”, zegt huisarts Janneke Kuijlen (40). Ze oefent tijdelijk de functie van Zeeuwse Vakantiedokter uit en helpt toeristen op Walcheren. Dit omdat er in Zeeland een groot tekort is aan huisartsen. De Zeeuwse Vakantiedokter, een initiatief van de Zeeuwse Huisartsen Cooperatie, springt hier op Walcheren op in.

Het is een succesformule, beaamt Kuijlen die drie weken in Vlissingen praktijk houdt. Ze is met man en kinderen ingetrokken in een (gratis) vakantiehuis in Vrouwenpolder. ”Ik heb drie dagen werk, en vier dagen vrij, die voelen ook echt als vakantie.”

Lekker maken

In de zomer verveelvoudigt het aantal inwoners in Zeeland zich door de toestroom van toeristen en dan is het extra druk voor de toch al schaarse huisartsen. Begin april deed de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie een oproep. ”Voor de zomermaanden zijn wij op zoek naar huisartsen die graag willen werken in Zeeland, wij bieden zon, zee en een vakantiehuis of appartement waar ook partner en kinderen kunnen verblijven!” Er reageerden circa 50 huisartsen, vertelt Cora Hubrechsen van de ZHCo.

”Met deze actie proberen we hier aandacht aan te geven en proberen we bij waarnemers interesse te wekken om te wonen en werken in Zeeland.” Over vijf jaar zijn er meer dan 116 huisartsen nodig in Zeeland, zegt ze. Op Walcheren is 44 procent van de huisartsen ouder dan 60 jaar en die gaan dan met pensioen. Daarnaast nemen veel waarnemers, vaak zzp’ers, tegenwoordig pas later een besluit om een praktijk over te nemen, of ze willen het sowieso niet, aldus Hubrechsen. ”Dat komt door dat de praktijk-houdende huisarts er veel meer taken bij heeft naast de patiëntenzorg zoals personeelsmanagement, administratie, contact met de zorgverzekeraar etcetera.”

Doorverwijzing

Negen huisartsen zijn nu afwisselend in Vlissingen aan het werk als Vakantiedokter voor toeristen. Ze kunnen terecht in een (gratis) vakantiehuis in Vrouwenpolder of een appartement in Middelburg. Alle huisartsen in de regio zijn hierover geïnformeerd en voor toeristen zijn flyers uitgedeeld. Toeristen die bij een huisarts aankloppen, kunnen worden doorverwezen naar de Vakantiedokter, vertelt Hubrechsen.

Huisarts Kuijlen woont sinds anderhalf jaar in Bergen op Zoom, en woonde daarvoor in de Randstad. ”Dat was een enorme overgang. Ik werk bijna vijf jaar als huisarts. Ik werkte tot voor kort in een praktijk in Bergen op Zoom, in een achterstandswijk, dat was heel intensief. Nu zoek ik een eigen praktijk, waar ik parttime kan werken, en daarvoor is samenwerking nodig, liefst in een geschikte sfeer.”

Stugge Zeeuwen

”Middelburg is een supermooie sfeervolle stad, daar zou ik best willen wonen, dichtbij stranden en natuur.” Eerder had ze ook wel eens aan Zeeland gedacht om zich te vestigen. ”Maar ik had vooroordelen, ik wist niet dat het zo mooi was en dacht dat de Zeeuwen stug waren. Daar ben ik helemaal van teruggekomen.”

Het werk bevalt ook. ”Ter voorbereiding heb ik toch maar even opgezocht wat je moet doen met een zonnesteek of een steek van het Pietermannetje, een giftig visje. Dan heb je als dokter een teil warm water nodig; ik dacht we moeten maar even een teiltje kopen. Ik heb nog geen patiënt gehad met zo’n beet, mijn voorgangster wel.”

Haar tijdelijke baan bevalt haar ”hartstikke goed”. ”Ik dacht eerst: ik heb wel vakantie nodig, is het wel verstandig om ook in mijn vakantie te werken. Maar het is leuk om met toeristen te werken, ze komen goed gestemd de praktijkkamer binnen, en ook Nederlanders vinden het fijn dat ze snel terecht kunnen.” Er komen nu gemiddeld twee patiënten per uur. De ochtenden zijn meestal redelijk gevuld, de middagen kunnen rustig zijn, vertelt ze.

Niet weer verhuizen

Kuijlen blijft zelf uitkijken naar een praktijk rond Bergen op Zoom, want ze wil niet weer verhuizen. ”Ik kan me voorstellen dat jongere huisartsen met nog kleine kinderen deze overstap naar Zeeland wel maken. Middelburg is een middelgrote sfeervolle stad, er zijn veel voorzieningen, je koopt er voor hetzelfde bedrag een groter huis, het is allemaal wat gemoedelijker hier, de mensen zijn geduldiger.”

Het huisartsentekort is volgens haar niet op te lossen zonder buiten gebaande kaders te denken. ”Er zijn veel solisten, maar dat is niet meer de ambitie van een huisarts met een jong gezin. Die wil toch graag parttime werken en vindt samenwerken belangrijker. Een mogelijkheid voor de toekomst zou kunnen zijn dat er wordt samengewerkt vanuit grotere gezondheidscentra, met zo nodig spreekuur op locatie. Die visie wordt door meerdere huisartsen gedeeld.”

Landelijk probleem

Het tekort aan huisartsen speelt landelijk. De grootste problemen zijn volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging behalve in Zeeland te verwachten in onder meer Noord-Holland Noord, de Drechtsteden, Flevoland, de Achterhoek, Midden-Gelderland, Drenthe, Zuid-Limburg, Groningen, Utrecht, de Rijnstreek en Noord Oost Brabant, aldus een onderzoek eind vorig jaar. Een derde of meer van de huisartsenpraktijken in die regio’s dacht toen dat ze dit jaar niet alle vacatures kunnen opvullen. De LHV heeft geen overzicht van het totaal aantal vacatures.

Minder huisartsen kiezen tegenwoordig voor een eigen praktijk. ”Er wordt tegenwoordig veel meer gevraagd van een huisarts dan vroeger, de werkdruk is veel hoger. Het aantal uren patiëntenzorg neemt veel meer toe dan het aantal huisartsen”, aldus de LHV-woordvoerster.  Zzp’ers wachten daarom langer met de beslissing om een praktijk over te nemen, daarnaast gaan er veel huisartsen met pensioen.