Gezondheid

Nederland koopt honderdduizenden doses van nog te testen coronavaccin

Mogelijk eind dit jaar al krijgt Nederland honderdduizenden nog te testen coronavaccin binnen. Het gaat om een Brits vaccin, waarvan nog moet worden aangetoond dat het werkt en veilig is.

Lees ook: Nederland zet in op onaf coronavaccin: mogelijk eind 2020 al beschikbaar

Vrijdag lieten ingewijde bronnen al weten aan Hart van Nederland dat er dankzij een samenwerking tussen Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italiƫ een eerste hoeveelheid vaccins tegen het coronavirus beschikbaar zou kunnen komen. Het zou gaan om een partij van 300 miljoen doses van het middel, die wordt verdeeld over de Europese Unie.

Eerste tests op mensen

Het vaccin wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en medicijnenfabrikant AstraZeneca. De eerste tests op mensen zijn al gedaan en de uitkomsten daarvan worden al binnenkort verwacht. Aanvankelijk waren er hoge verwachtingen van het vaccin, maar die zijn wel wat getemperd sinds proeven met apen tegenvielen. Niettemin hebben de Verenigde Staten eerder al 400 miljoen doses gereserveerd.

Door de order “bestaat de kans om al eind 2020 een eerste hoeveelheid vaccins tegen het coronavirus beschikbaar te hebben voor Europa”, schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. AstraZeneca kan volgens hem door de opdracht van het vierkoppige ‘coronaverbond’ nu alles al klaar maken om het middel op grote schaal te gaan maken. De bestelde partij komt dan stapsgewijs beschikbaar.

Als het vaccin beschikbaar komt, zouden we ons dan laten vaccineren? Nederlanders zijn verdeeld, zo blijkt