Gezondheid

Sanquin is om: homo's mogen binnenkort ook bloedplasma doneren

Op dit moment mogen homoseksuele mannen geen bloedplasma doneren, in tegenstelling tot heteroseksuele mannen. Als het aan bloedbank Sanquin ligt, komt daar echter snel verandering in.

Mannen die seks hebben met andere mannen hebben een verhoogd risico op ziektes die overdraagbaar zijn via het bloed. Ook bij het geven van bloed worden er daarom strengere regels gesteld aan homo’s. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen personen die in een monogame relatie zitten en mensen die wisselende seksuele contacten hebben.

Lange tijd mochten homoseksuele mannen alleen bloed geven als ze tenminste één jaar geen seks hadden gehad met een andere man. Die periode is vorig jaar teruggebracht naar vier maanden. Sanquin wil nu dat voor de donatie van bloedplasma dezelfde regels gaan gelden. Over twee maanden wordt duidelijk wanneer het voor homo’s mogelijk wordt om ook plasma te doneren.

Bloedplasma nodig voor medicijnen

De regels worden nu versoepeld omdat het door nieuwe technieken makkelijker is geworden om ziektes uit bloedplasma te halen. Bovendien zijn er veel donoren nodig: in het plasma zitten namelijk antistoffen die worden gebruikt bij de behandeling van verschillende ziektes, waaronder corona. Voor het maken van medicijnen zijn die antistoffen nodig, maar deze zijn niet kunstmatig na te maken.

Lees ook: Bloedbank werkt aan coronamedicijn voor kwetsbare mensen

Sanquin heeft maandag een gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, patiëntenverenigingen en homobelangenorganisatie COC. Die laatste strijdt al langer voor gelijke regels bij bloeddonatie. Wat het COC betreft moet het daarbij gaan over de vraag óf je veilige seks hebt en niet over met wíe je seks hebt.

Wouter Ubbink wilde bloedplasma doneren voor corona-onderzoek, maar werd geweigerd omdat hij 3,5 jaar geleden seks had met een andere man

Redactie/ANP