Gezondheid

Bloedbank werkt aan coronamedicijn voor kwetsbare mensen

De bloedbank werkt aan een geneesmiddel dat mogelijk al vrij snel kan worden ingezet om kwetsbare doelgroepen te beschermen tegen een corona-infectie. Als een klinische studie in oktober de werkzaamheid bevestigt, kan het middel worden ingezet. Sanquin Plasma Products beschikt over de eerste 3000 kilo plasma, rijk aan antistoffen tegen het virus.

Een ampul antistoffen uit het bloed van ex-coronapatiënten kan preventief of direct na een infectie met het virus als infuus worden toegediend om immuun te blijven. In totaal 16.000 deelnemers gaven samen tot wel 50.000 donaties in 20 weken tijd.

Lees ook: Wouter wilde bloedplasma doneren voor middel tegen corona, maar werd geweigerd

Antistoffen

“Dit is een intensieve tijd. We hebben sinds maart een flinke basis gelegd met onderzoek naar antistoffen”, aldus directeur Daphne Thijssen. De Bloedbank heeft volgens haar binnen enkele weken een grote mijlpaal behaald. “Bij het onderzoek kijken we naar hoe ze werken, de ontwikkeling van een betrouwbare antistoftest en hoeveel donors die antistoffen hebben.”

“We zoeken nog zeker 4000 donors”, aldus Thijssen. “Zo lang er geen vaccin beschikbaar is om mensen immuun te maken tegen Covid-19, moeten we hier mee doorgaan om risicogroepen te beschermen tegen ernstige infecties.”

ANP