Misdaad

'Hoger onderwijs vaag over procedures na seksuele intimidatie'

Studenten die melding willen doen van seksuele intimidatie of ander ongewenst gedrag, lopen tegen veel onduidelijkheid aan. Die conclusie trekt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) uit een inventarisatie van meldprocedures.

De organisatie heeft van 54 universiteiten en hogescholen bekeken welke informatie ze geven. Van de hogescholen heeft 41 procent niets op de website staan over het melden van grensoverschrijdend gedrag, bij 16 procent van de universiteiten ontbreekt zulke informatie ook. Volgens de LSVb wordt ook vrijwel nooit de volledige procedure uitgelegd, terwijl dat wel belangrijk is voor studenten die melding willen doen van misstanden.

Meldingen stijgen

“Studenten die een melding maken bevinden zich in een ongelooflijk kwetsbare positie. Meldingen gaan bijvoorbeeld over docenten die hun papers nog moeten beoordelen. Het is van het grootste belang dat die procedures veilig en betrouwbaar zijn”, zegt voorzitter Alex Tess Rutten.

Toch stijgt het aantal meldingen over seksuele intimidatie: volgens tv-programma EenVandaag is het bij universiteiten zelfs bijna verdubbeld in twee jaar tijd. In 2018 kregen vertrouwenspersonen in totaal zeker 101 meldingen, die variëren van seksueel getinte opmerkingen tot aanranding.

ANP