112
24 jan 2020, 17:27
Studenten die melding willen doen van seksuele intimidatie of ander ongewenst gedrag, lopen tegen veel onduidelijkheid aan. Die conclusie trekt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) uit een inventarisatie van meldprocedures. De organisatie heeft van 54 universiteiten en hogescholen bekeken welke informatie ze geven. Van de hogescholen heeft 41 procent niets op de website staan over het melden van grensoverschrijdend gedrag, bij 16 procent van de universiteiten ontbreekt zulke informatie ook. Volgens de LSVb wordt ook vrijwel nooit de volledige procedure uitgelegd, terwijl dat wel belangrijk is voor studenten die melding willen doen van misstanden.
"Studenten die een melding maken bevinden zich in een ongelooflijk kwetsbare positie. Meldingen gaan bijvoorbeeld over docenten die hun papers nog moeten beoordelen. Het is van het grootste belang dat die procedures veilig en betrouwbaar zijn", zegt voorzitter Alex Tess Rutten. Toch stijgt het aantal meldingen over seksuele intimidatie: volgens tv-programma EenVandaag is het bij universiteiten zelfs bijna verdubbeld in twee jaar tijd. In 2018 kregen vertrouwenspersonen in totaal zeker 101 meldingen, die variëren van seksueel getinte opmerkingen tot aanranding. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.