Lifestyle & Entertainment

'Aart Staartjes was een geweldige persoonlijkheid en volstrekt eerlijk tegenover iedereen'

De dood van televisiepersoonlijkheid Aart Staartjes roept bij velen van alles op. Hele generaties keken in Sesamstraat naar de mild chagrijnige man die altijd een klein hartje bleek te hebben. In het echt was de acteur ook niet makkelijk, weet zijn biograaf Sietse van der Hoek.

“Het was een geweldige persoonlijkheid en volstrekt eerlijk tegenover collega’s, familie en vrienden”, vertelt Sietse. “Over de doden niets dan goeds, maar het was een lastige man voor iedereen, ook voor zichzelf.”

Acteur Aart Staartjes (81) was afgelopen vrijdag betrokken bij een ongeluk in Leeuwarden. Hij werd in zijn brommobiel aangereden door een auto en werd zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd. Daar kwam hij zondag te overlijden, maakte zijn zoon zondag bekend.

Lees ook: Acteur Aart Staartjes overleden aan verwondingen na ernstig ongeluk

De biografie ‘Meneer Aart – Leven en werken van de man die geen kindervriend wil heten’ kwam uit in 2002. Schrijver en journalist Sietse van der Hoek voerde veel gesprekken met hem, over zijn jeugd, zijn carrière, zijn persoonlijke leven. Ze zaten veel bij elkaar thuis en bezochten plekken die belangrijk waren voor Staartjes.

“Hoe hij in het echt was, kwam overeen met hoe hij op tv was. Ook in het echt had hij ruzie met Jan en alleman.” De biografie komt er, maar ook daarover is Staartjes kritisch. “Hij zei: ‘ik ben nog lang niet dood’. Hij vond het onzin en was bang voor een heiligenportret. Maar hij wist dat zelf goed te voorkomen”, lacht Van der Hoek.

Lees ook: Aart Staartjes was meer dan alleen Meneer Aart

De twee hebben elkaar na het verschijnen van de biografie niet meer uitgebreid gesproken, een vriendschap is het niet geworden. Maar Van der Hoek koestert mooie herinneringen aan zijn tijd met Staartjes. “Hij was niet makkelijk naar anderen en ook niet naar zichzelf, maar het was wel duidelijk hoe hij over dingen dacht. Hij was echt en oprecht, je wist precies wat je aan hem had.”