Gezondheid

81 procent wil dat coronaregels verplicht worden: 'Tijd van vrijblijvendheid is voorbij'

Het kabinet moet meer coronamaatregelen verplicht gaan stellen. Een ‘dringend advies’ is veel te vrijblijvend, vindt een overgrote meerderheid van de Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.800 mensen.

Het huidige coronabeleid van het kabinet is vooral gebaseerd op ‘dringende adviezen’. Zo wordt iedereen opgeroepen om naast de zogenoemde basisregels, zoals anderhalve meter afstand houden en handen wassen, zoveel mogelijk thuis te werken en in openbare binnenruimtes een mondkapje te dragen.

Lees ook: ‘Kabinet plant strengere maatregelen voor ov, amateursport en de horeca’

Maar de tijd van vrijblijvende maatregelen is voorbij, vindt ruim acht op de tien ondervraagden. Van hen mogen de coronaregels verplicht worden. Ouderen zijn hier wel duidelijk meer voor te porren dan jongeren: 86 procent van de vijftigplussers pleit voor een dergelijke verplichting, tegenover 71 procent van de mensen onder de dertig.

Effect maatregelen niet zichtbaar

De maatregelen die twee weken geleden werden afgekondigd waren bedoeld om het aantal besmettingen terug te dringen, maar dat effect is nog niet echt zichtbaar. Het aantal positieve coronatests blijft namelijk maar oplopen. Afgelopen dag werden er 6.854 nieuwe coronabesmettingen gemeld, wat opnieuw een dagrecord is.

Zijn de huidige coronamaatregelen, al dan niet verplicht, dan ook wel voldoende om de tweede coronagolf een halt toe te roepen? Nee, vindt opnieuw een meerderheid van de Nederlanders. Een (intelligente) lockdown is de enige manier die echt gaat helpen in de strijd tegen het coronavirus, aldus 61 procent van de deelnemers.

Lees ook: Is een intelligente lockdown nu wel zinvol? ‘Het zorgt alleen maar voor weerstand’

Driekwart draagt mondkapje

Hoewel de coronamaatregelen in theorie effectief kunnen zijn, komen ze in de praktijk minder uit de verf. Het kabinet geeft namelijk een ‘dringend advies’ en beroept mensen dus op hun eigen verantwoordelijkheid om zich aan de regels te houden, zonder dat er consequenties zijn wanneer de regels niet worden opgevolgd.

Toch zegt bijna driekwart van Nederlanders een mondkapje te dragen in openbare binnenruimtes en daarmee het advies van de overheid te volgen. Ruim twee derde van de ondervraagden gaat met maximaal drie mensen op bezoek, zoals het kabinet wil. Vier op de tien zegt zoveel mogelijk thuis te werken. Tot slot negeert 9 procent van de deelnemers alle adviezen.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.