112

Handhavers mishandeld, bedreigd en vastgehouden in café Medemblik

De uitbater van een café in het Noord-Hollandse Medemblik is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden, nadat twee gemeentelijke toezichthouders in de zaak werden bedreigd met de dood, mishandeld en tegen hun wil vastgehouden. Een van de toezichthouders raakte lichtgewond tijdens het incident, meldt de politie.

De handhavers controleerden het café aan de Kaasmarkt even na middernacht op de naleving van de coronamaatregelen. Daarbij merkten ze onder meer op dat er onvoldoende afstand werd gehouden. Ook bleek er te worden gerookt.

Tegen hun wil vastgehouden

De eigenaar van het café merkte de controleurs op, en ging met ze in gesprek. Dat liep dusdanig uit de hand dat de controleurs werden bedreigd met de dood, werden mishandeld en tegen hun wil werden vastgehouden in het café. De telefoon van de controleurs werd ook afgepakt door cafégangers, die foto’s hebben verwijderd.

Lees ook: Kroeg Tuitjenhorn moet dicht om dansende en feestende jongeren op TikTok

De controleurs wisten uiteindelijk uit hun benarde positie te komen en alarmeerden de politie. Die hield de uitbater van het café, die onder invloed van alcohol was, aan. De café-eigenaar zit nog vast.

De gemeente onderneemt bestuursrechtelijke stappen tegen het café.

ANP