Politiek

Een derde van de Nederlanders blijft handen schudden, ondanks advies Rutte

Maandagavond riep minister-president Mark Rutte op om geen handen meer te schudden. Een derde van Nederland zegt zich niks aan te trekken van de maatregel. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland.

Lees ook: Rutte roept op: ‘Stop met handen schudden om coronavirus’

Aan het onderzoek deden ruim 2000 mensen mee. Ruim de helft van de Nederlanders stelt dat de maatregel een goede is. Zij vinden een ferme zwaai het beste alternatief voor het handen schudden, gevolgd door de wat onhandige elleboogboks. Zes procent pakt het flirteriger aan en kiest voor een cheeky knipoogje. Een derde van de Nederlanders heeft lak aan de maatregel en gaat stug door met handjes schudden.

Rutte geeft zelf handdruk

Dat Rutte ook niet helemaal gewend is aan zijn eigen maatregel, bleek gisteren direct na de persconferentie. Afsluitend gaf Rutte RIVM-voorman Jaap van Dissel een ferme handdruk. Daarna besefte hij dat hij zich niet aan het protocol hield en riep hij direct: “Oh sorry, dat mag niet meer! Sorry! Sorry!” Het kwaad was al geschied, de handdruk staat op video.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.