Gezondheid

Run op griepprik: 70-plussers en mensen met medische aandoening krijgen voorrang

De vraag naar de griepprik is groter dan het aanbod, dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag weten. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil daarom mensen met een medische aandoening en 70-plussers voorrang geven bij de toekenning van de prik.

Alle mensen ouder dan 60 jaar, en mensen met een medische aandoening, worden gewoonlijk in Nederland uitgenodigd voor een griepprik. In totaal krijgen 6 miljoen mensen zo’n uitnodiging, de afgelopen jaren ging ongeveer de helft erop in, aldus het ministerie.

Vanwege de coronacrisis zijn er “zoveel mogelijk griepvaccins” ingekocht, schrijft Blokhuis. In totaal zijn er 3,88 miljoen stuks beschikbaar, ruim een half miljoen meer dan vorig jaar. Maar de vraag is nóg groter, zegt Blokhuis.

Gezonde zestigers

“Ik vraag aan gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar nu niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. Mensen met een medische aandoening (diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand) en mensen van 70 jaar en ouder lopen meer gezondheidsrisico’s wanneer ze griep krijgen. Als deze groep eenmaal gevaccineerd is, kunnen de overgebleven vaccins worden gebruikt voor gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar.”

Lees ook: Slaan we de griepepidemie dit jaar over door corona? ‘Maatregelen werken ook tegen andere virussen’

Griepprik

Ondanks dat de griepprik niet werkt voor het coronavirus, lijkt er dit jaar wel een extra run op de vaccins te zijn. Eerder legde Ron Fouchier, viroloog bij het Erasmus MC in Rotterdam en coördinator van het Nationaal Influenzacentrum, aan Hart van Nederland uit waarom het juist nu belangrijk is om de griepprik te halen.

“Als je griep en Covid tegelijk krijgt, ben je er slecht aan toe”, legt Fouchier uit. “De kans op een ernstig ziekteverloop of sterfte is dan groot. Je beschermt jezelf met een griepprik dus niet alleen tegen de griep, maar ook tegen een ernstige dubbele infectie.”

ANP/ Redactie