Gezondheid

D66 wil stokje steken voor spotgoedkope vliegtickets

De vraag naar vliegtickets is door de coronacrisis behoorlijk afgenomen. Maar als het aan D66 ligt, moet dat er niet toe leiden dat deze tegen dumpprijzen worden verkocht. De partij pleit voor een minimumprijs: vliegtickets mogen niet goedkoper zijn dan de luchthavengelden, belastingen en andere heffingen die bedrijven over tickets betalen.

Lees ook: Talloze mensen gedupeerd door Cheaptickets.nl

“Iedereen snapt dat het eigenlijk niet kan om voor een tientje naar Thessaloniki te vliegen”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte. “Met een eerlijke minimumprijs voor vliegen, krijgt ook de trein een eerlijke kans.” De minimumprijs zou rond de 35 euro liggen. Paternotte wil dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) de opties op een rij zet om dit te regelen.

Stunten met vliegtickets

Om lege stoelen toch op te vullen nu mensen minder reizen, dreigen luchtvaartmaatschappijen tickets voor een tientje aan te bieden, verwacht Paternotte. Zo halen de bedrijven toch wat geld binnen. Reizigers betalen daarnaast misschien wel voor het inchecken van hun ruimbagage of voor een glas wijn en een zakje pinda’s in de lucht.

Lees ook: Vliegen met Transavia? Eerst op de weegschaal

Bovendien vreest D66 dat luchtvaartmaatschappijen gaan stunten met ticketprijzen om start- en landingsrechten te behouden. Europese regels, die overigens tijdelijk zijn losgelaten, schrijven voor dat bedrijven 80 procent van een bepaald tijdslot op een luchthaven moeten ‘volvliegen’ om het recht hierop te behouden. Dat werkt mogelijk stuntprijzen in de hand.

De Oostenrijkse regering besloot al eerder dat een vliegticket niet minder mag kosten dan de belastingen en heffingen die erover worden betaald. De Oostenrijkse minimumprijs wordt geschat op zo’n 40 euro.

ANP