Gezondheid

GGD's overspoeld met bezorgde telefoontjes, maar 'paniek is niet nodig'

De GGD’s in ons land worden overspoeld met telefoontjes van burgers, zorgverleners en organisaties die zich zorgen maken over het nieuwe coronavirus. “We zijn daar op dit moment erg druk mee. We begrijpen de bezorgdheid, maar paniek is niet nodig”, zegt teamhoofd en arts infectieziekten van de GGD in Amsterdam Anja Schreijer.

Ze spreekt namens GGD GHOR Nederland. Dat is de overkoepelende brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR).

Ziekte beteugelen

“Om te beginnen is er nog niet één coronapatiënt in Nederland, maar we hebben ook een heel goed en fijnmazig systeem om de ziekte te beteugelen en als dat eventueel niet lukt zoveel mogelijk te vertragen.” Beteugeling lijkt volgens haar in de landen om ons heen vooralsnog goed te lukken. De arts wil mensen ook op het hart drukken vóór alles op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) te kijken: “Daar staat voldoende goede informatie op.”

Lees ook: Nepberichten op sociale media over coronavirus in Nederland

Meldingsplicht

Sinds eind januari is er al een meldingsplicht voor artsen bij een verdenking van het virus. De dokter belt dan de GGD en die moeten onderzoeken of er echt sprake is van een verdenking. Dat kan het geval zijn bij koorts en hoesten en/of kortademigheid. Die mensen moeten in de afgelopen twee weken in contact zijn geweest met een patiënt of verbleven in gebieden waar het virus wijdverspreid is. De GGD overlegt vervolgens met het RIVM of er een test moet worden gedaan.

Lees ook: Huisarts geeft antwoorden op vragen over coronavirus: ‘Ga niet zelf langs de dokter’

Genoemde gebieden zijn natuurlijk China, maar ook bepaalde gemeenten in Italië. Hoewel mensen in Italië en Oostenrijk wintersporten, gaat het echt niet om alle skigebieden waar nu mensen op vakantie zijn, benadrukt Schreijer.

Protocol bij besmetting in Nederland

Mocht er in Nederland een coronabesmetting zijn, dan gaat er meteen een heel protocol in werking. De patiënt wordt geïsoleerd: thuis, in het ziekenhuis of elders.

Onmiddellijk wordt onderzocht met wie hij of zij contact had vanaf het moment dat er symptomen waren, een zogenoemd ringcontactonderzoek. Vanaf dat moment is iemand namelijk pas besmettelijk. “Wij bellen die mensen en vragen hun gezondheid twee weken goed in de gaten te houden. Ze moeten zich melden bij symptomen. Mocht iemand besmet zijn, dan begint het hele protocol opnieuw.”

Volgens Schreijer is er bij de GGD’s vooralsnog genoeg capaciteit om al het onderzoek uit te voeren.

ANP