Gezondheid

GGD gaat mondkapjes beter verdelen over zorgverleners

De GGD gaat mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tegen het nieuwe coronavirus beter verdelen over zorgverleners. Ook krijgen ziekenhuizen niet langer automatisch voorrang, maar kunnen bijvoorbeeld ook huisartsen voorgaan als de nood bij hen hoger is.

In bijvoorbeeld Limburg komen artsen, verpleegkundigen en ander zorgpersoneel mondkapjes tekort. In Groningen zijn er juist nog over. De GGD gaat de voorraden nu beter verdelen, zei minister Bruno Bruins voor Medische Zorg donderdag in de Tweede Kamer. Fabrikanten hebben beloofd hieraan mee te werken.

Lees ook: Coronavirus duikt op in steeds meer ziekenhuizen: patiënten uit voorzorg in isolatie

Minister voelt niks voor verbod op export beschermingsmiddelen

Sommige partijen willen dat de export van mondkapjes, handschoenen en beschermende pakken wordt verboden, net als in Duitsland. Ook wordt de Franse methode geopperd, waar voorraden in beslag worden genomen en door de overheid worden uitgedeeld.

Maar daar voelt de minister niets voor. Nederland telt volgens hem ook geen mondkapjesfabrikant. Exportverboden werken daarom eerder in ons nadeel. Hij vindt het Franse spoor niet juist en wil Parijs daarop aanspreken.

Woekerprijzen voor mondkapjes

De afspraken tussen zorgaanbieders, leveranciers en de GGD’en zijn vrijwillig, zegt Bruins. Maar mochten de tekorten echt nijpend worden, dan kan het nodig worden om wat te forceren. Daarvoor heeft de minister voorlopig genoeg bevoegdheden, denkt hij.

Bruins gaat verder na of hij mensen kan aanpakken die een slaatje proberen te slaan uit de schaarste aan bijvoorbeeld mondkapjes. Hij vraagt zijn collega’s van Justitie en Economische Zaken of het rekenen van woekerprijzen kan worden aangemerkt als economisch delict.

ANP