Gezondheid

Coronavirus duikt op in steeds meer ziekenhuizen: patiënten uit voorzorg in isolatie

Steeds meer ziekenhuizen laten weten patiënten of medewerkers te hebben die besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Om verdere verspreiding te voorkomen, hebben de verschillende ziekenhuizen maatregelen genomen. In de volgende ziekenhuizen is bij een medewerker het virus vastgesteld:

  • Bernhoven ziekenhuis in Uden
  • Isla ziekenhuis in Zwolle
  • Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen
  • Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam
  • Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch 
  • Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

Lees terug: Dit was de stand van zaken op woensdag

Bernhoven

Een medewerker van ziekenhuis Bernhoven in Uden is besmet met het coronavirus. De medewerker zit in thuisisolatie. Verder liggen er acht patiënten in het ziekenhuis waarbij het virus is geconstateerd. Om het aantal bedden te vergroten gaat het ziekenhuis de komende week operaties afzeggen. Zo komt er extra beddencapaciteit vrij voor mensen die in isolatie moeten door het virus.

Om verspreiding te voorkomen, zijn de regels voor bezoekers aangescherpt. Daarnaast stoppen arts met het geven van handen.

Isala

Zaterdagavond 7 maart stelde het RIVM na laboratoriumonderzoek vast dat een medewerker van de polikliniek Dermatologie van Isala besmet is met het coronavirus. Daarna is een contactonderzoek in het ziekenhuis uitgevoerd. Daaruit bleek dat de medewerker geen patiënten, bezoekers of collega’s had besmet.

De medewerker was tijdens de besmettelijke periode niet werkzaam in Isala. De persoon is niet in een risicogebied geweest en er is geen link met de andere besmette mensen. Op dit moment zit de persoon in thuisisolatie.

Canisius Wilhelmina Ziekenhuis

Een medewerker van Canisius Wilhelmina Ziekenhuis is besmet met het coronavirus. De medewerker is werkzaam bij een van de ondersteunde diensten. Hij is vrijdag met klachten van de luchtwegen direct getest op het coronavirus en naar huis gestuurd. Het gaat goed met hem. De medewerker is niet in een risicogebied geweest.

Maasstad Ziekenhuis

Een medewerker van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam die in contact is geweest met een coronapatiënt heeft het virus ook opgelopen. Dat meldt het ziekenhuis donderdag. Zeventien patiënten en alle andere medewerkers hebben negatief getest.

Uit voorzorg heeft de besmette medewerker niet meer gewerkt sinds de eerste symptomen. Daardoor is er volgens het ziekenhuis geen contact geweest met collega’s of andere patiënten.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Bij een arts-assistent van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is het nieuwe coronavirus gevonden. Het ziekenhuis meldt dat de arts-assistent contact heeft gehad met de besmette patiënt die afgelopen vrijdag werd opgenomen. Bij die man uit Kerkwijk is dinsdag het virus vastgesteld.

Lees ook: Man uit Kerkwijk test negatief op griep, blijkt coronavirus te hebben

De arts-assistent is meteen naar huis gegaan en is door de GGD in thuisisolatie geplaatst. De patiënten die dinsdag door de besmette arts-assistent zijn gezien, zijn geïsoleerd en worden in de gaten gehouden op de ontwikkeling van koorts en luchtwegklachten. Het gaat in totaal om acht patiënten van de afdeling oncologie.

Catharina Ziekenhuis

Ook een medewerker van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft positief getest op het coronavirus. De medewerker, die in thuisisolatie zit, heeft de ziekte vermoedelijk opgelopen bij het verplegen van een patiënt bij wie maandag het virus is vastgesteld.

Alle patiënten van de afdeling waar de verpleegkundige heeft gewerkt, worden uit voorzorg getest.