Gezondheid

Ziekenhuizen kampen met coronavirus: medewerker OLVG Amsterdam besmet

In steeds meer ziekenhuizen liggen patiënten die besmet blijken te zijn met het nieuwe coronavirus. Om verdere verspreiding te voorkomen, hebben verschillende ziekenhuizen woensdag maatregelen genomen. Dit is de laatste stand van zaken.

 Patiënt in het Deventer Ziekenhuis blijkt niet besmet
 
Beatrixziekenhuis in Gorinchem en Lingepolikliniek Leerdam gaan donderdag weer open
Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heropent intensive care
• Medewerker OLVG in Amsterdam besmet, poliklinieken dicht
• Mogelijk twee besmettingen in Diakonessenhuis in Utrecht
• Patiënt Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam besmet

Lees ook: Dit is wat we weten over het nieuwe coronavirus

Deventer Ziekenhuis

Het Deventer Ziekenhuis maakte woensdag bekend dat een patiënt die mogelijk besmet zou zijn met het coronavirus de ziekte niet onder de leden heeft. De patiënt werd dinsdag opgenomen in het ziekenhuis en werd daarna in isolatie verzorgd.

Beatrixziekenhuis en Lingepolikliniek

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en de Lingepolikliniek in Leerdam gaan donderdag weer volledig open voor nieuwe patiënten en bezoekers. Op deze twee locaties gold eerder een opname- en bezoekersstop nadat een patiënt op de intensive care had gelegen met het coronavirus.

Het ziekenhuis laat weten dat alle medewerkers die direct contact hebben gehad met de bewuste patiënt in beeld zijn gebracht. Alle medewerkers met gezondheidsklachten zijn getest op het coronavirus. Tot nu toe zijn al deze testen negatief gebleken. Medewerkers van wie de testresultaten nog niet binnen zijn en zorg verlenen, zitten thuis in afwachting van de testresultaten.

 

Maasstad Ziekenhuis

De intensive care van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam neemt sinds woensdag weer nieuwe patiënten op. Op de afdeling gold de afgelopen dagen een opnamestop nadat een eerdere patiënt het coronavirus bleek te hebben. De besmetting kwam pas na een week aan het licht, na een overplaatsing naar het Erasmus MC.

Geen van de patiënten die nu op de intensive care liggen, heeft het virus. Zieke mensen die er eerder op de afdeling lagen en medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis zijn ook getest op het coronavirus. Die resultaten moeten nog binnenkomen.

OLVG

Het OLVG in Amsterdam heeft woensdag twee poliklinieken gesloten nadat een medewerker positief getest is op het coronavirus. De medewerker was in Noord-Italië en heeft na terugkomst vier dagen gewerkt op de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie op de locaties Oost en West.

Patiënten die vorige week contact hebben gehad met de medewerker worden hierover geïnformeerd. Het ziekenhuis benadrukt dat patiënten en bezoekers bij een bezoek geen extra risico lopen op besmetting.

Diakonessenhuis

In het Diakonessenhuis in Utrecht zijn mogelijk mensen besmet met het coronavirus. Het gaat om twee patiënten, de een ligt sinds vrijdag in het ziekenhuis en de ander kwam maandag binnen.

Het ziekenhuis liet woensdag weten dat ze getest zijn en dat de testuitslagen woensdagmiddag worden verwacht. Ze zijn uit voorzorg in strikte isolatie geplaatst. Een van de hen heeft eerder bij iemand op de kamer gelegen. De kamergenoot is ondertussen ontslagen en op de hoogte gebracht.

Ikazia Ziekenhuis

Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam maakte woensdag bekend dat een 86-jarige patiënt positief is getest op het coronavirus. De man meldde zich zondagavond op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis met klachten aan de urinewegen.

Toen hij naast zijn eerste klachten ook last kreeg van zijn luchtwegen, is er direct besloten om hem te testen op het virus. Dinsdagavond bleek de test positief te zijn. De patiënt was daarvoor al uit voorzorg op een isolatiekamer geplaatst.