Dieren

Gezocht butskopjong dood aangetroffen, waarschijnlijk jong van dode walvismoeder Terneuzen

De jonge butskop waarnaar werd gezocht in de Westerschelde, is dinsdagavond dood aangetroffen bij Borssele. Dat meldt SOS Dolfijn op Twitter. Bij het kalf ontbreekt de staart en het heeft een grote wond. Vermoedelijk is het walvisjong slachtoffer geworden van een aanvaring.

Ook maandag werd een dode butskop aangetroffen in de Westerschelde bij Terneuzen. Dat was waarschijnlijk de moeder van het jong dat nu is gevonden. Ook het moederdier had een grote wond en was vermoedelijk aangevaren.

Maandag verwachtten deskundigen van SOS Dolfijn al dat het jong ten dode was opgeschreven. “Als het kalf nog melk drinkt van de moeder, is er geen kans op overleving”, zei Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn eerder tegen Hart van Nederland.

Lees ook: Dode walvismoeder aangespoeld in Westerschelde bij Terneuzen, ‘jong ten dode opgeschreven’

Verdwaalde walvissen

Butskoppen leven normaal in diepe oceanen waar ze op kilometers diepte naar voedsel zoeken. Twee weken geleden werden twee butskoppen verdwaald aangetroffen in de Oosterschelde. Een bijzonder fenomeen: de laatste waarneming in Nederland van de walvissoort dateerde alweer uit de jaren negentig.

De jonge butskop wordt geborgen voor onderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Bovenstaande reportage werd maandag uitgezonden in Hart van Nederland.

Beeld: SOS Dolfijn