Gezondheid

Eurovisie Songfestival in Rotterdam afgelast vanwege coronavirus

Het Eurovisie Songfestival in Rotterdam is voorlopig van de baan. De organisatie vindt het door de uitbraak van het nieuwe coronavirus niet verantwoord om het liedjesfestijn door te laten gaan.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

De EBU, de koepel van Europese omroepen, zegt geen enkel risico te willen nemen met de gezondheid van artiesten, medewerkers, fans en bezoekers. De organiserende omroepen NPO, NOS en AVROTROS en de gemeente Rotterdam hebben begrip voor de beslissing.

Volgens NPO-baas Shula Rijxman was het besluit onvermijdelijk “gezien de omstandigheden die heel Europa als gevolg van het coronavirus momenteel treffen en alle maatregelen die overheden nu moeten nemen”. De Rotterdamse wethouder Said Kasmi zegt het erg jammer te vinden, “maar het enige verstandige besluit. Het is meer dan logisch dat ook wij nu een pas op de plaats maken.”

Op een later tijdstip?

Sietse Bakker, producent van het evenement, begrijpt dat veel mensen teleurgesteld zijn dat het Eurovisie Songfestival dit jaar niet doorgaat. “Voor de artiesten uit 41 deelnemende landen, onze openings- en intervalacts die hun hart en ziel hebben gestoken in hun optreden is dat enorm teleurstellend.”

Het was de bedoeling dat het Songfestival zou plaatsvinden van dinsdag 12 tot en met zaterdag 16 mei in Ahoy. Rotterdam laat weten klaar te staan om het evenement op een ander tijdstip te organiseren.

De organisatoren van het liedjesfestijn zeggen dat “in deze buitengewone tijden garanties niet zijn te geven”. “Maar het is zowel voor de EBU, als voor NPO, NOS, AVROTROS, als voor de gemeente Rotterdam het meest logische scenario als het 65ste Eurovisie Songfestival op een ander moment alsnog in Nederland plaatsvindt.”