Misdaad

Gevangenis wil 170.000 euro schade door ontsnappingspoging verhalen op verdachten

De gevangenis Ooyerhoek in Zutphen heeft 170.000 euro schade geleden bij de mislukte ontsnappingspoging van Omar L. op 19 januari. De penitentiaire inrichting wil de schade verhalen op de vier verdachten die maandag terechtstaan in de rechtbank in Zutphen.

Volgens justitie hebben de vier op 19 januari geprobeerd met een slijptol en een betonschaar een opening te creëren in de omheining van de gevangenis. Ook staken ze een bestelbus in brand waarmee ze een toegangsdeur blokkeerden. Dat deden ze door brandende fakkels onder de bestelbus te gooien.

Lees ook: ‘Ontsnappingspoging Omar L. uit gevangenis Zutphen mislukt door lege slijptol’

Schade aan hekken, deuren en bedrading

De vier Franse verdachten gingen er in een auto vandoor toen duidelijk was dat ze niet binnen zouden komen. Zij lieten de in brand gestoken bestelbus bij de gevangenispoort achter. Bij de ontsnappingspoging ontstond er schade aan hekken, deuren en de bedrading van de gevangenis.

Lees ook: Mislukte ontsnappingspoging uit gevangenis Zutphen

De vier Fransen worden verdacht van hulp bij een ontsnappingspoging, brandstichting, vernieling van de hekwerken en heling van de gebruikte vluchtauto’s. De officier van justitie eist gevangenisstraffen tot 4,5 jaar tegen twee van hen: Alberic G. (25) en Bilal L. (27).

ANP/Redactie

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden