Politiek

Kabinet wil einde aan taakstraf bij geweld tegen hulpverleners

Burgers die mensen met een publieke taak aanvallen, zoals politieagenten, ambulancepersoneel en brandweermensen, komen er straks niet meer van af met een taakstraf. Het kabinet gaat geweld tegen hulpverleners namelijk harder aanpakken.

Volgens de regering passen er geen taakstraffen bij geweld tegen mensen die een publieke taak uitvoeren, aldus ministers Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Sander Dekker voor Rechtsbescherming. Een wetsvoorstel voor een uitgebreider taakstrafverbod is dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Ook zorgmedewerkers

Het gaat niet alleen om geweld en agressie tegen hulpverleners, maar ook om bijvoorbeeld medewerkers in de zorg of gevangenissen die ook een publieke taak hebben. Daders zullen dan altijd een celstraf moeten uitzitten, staat in een wetsvoorstel.

Lees ook: Geweld tegen portiers loopt de spuigaten uit, zij luiden daarom de noodklok

De ministers wijzen erop dat mensen met een publieke taak elke dag hun nek uitsteken. Ze moeten de orde handhaven, onder gevaarlijke omstandigheden werken en hulp verlenen of mensen bijstaan in nood, soms in acuut levensbedreigende situaties.

‘Ze verdienen bescherming’

Omdat hun werk handelend optreden vereist, kunnen zij niet een stap terug te doen en zichzelf in veiligheid te brengen, aldus Grapperhaus en Dekker. Daarom verdienen zij meer bescherming, vinden de ministers.

Lees ook: Noodknop aangevallen agent Tilburg werkte niet: ‘Dit moet echt opgelost worden’

Er bestaat al een taakstrafverbod: bij ernstige zeden- en geweldmisdrijven mag de dader niet een dergelijke straf worden opgelegd.

ANP