Gezondheid

Geen landelijke mondkapjesplicht in het openbaar, mogelijk wél regionaal

Er komt geen landelijke mondkapjesplicht in de openbare ruimte. Vermoedelijk wordt het voor burgemeesters wel mogelijk om plaatselijk het dragen van mondkapjes te verplichten. Dat zeggen Haagse bronnen tegen de NOS.

Het kabinet gaat dit besluit mogelijk woensdag bekend maken. Dinsdag kwam het Outbreak Management Team (OMT) bijeen om nieuw advies op te stellen over het effect van het dragen van neus- en mondbedekking.

Lees ook: Meerderheid wil uitbreiding mondkapjesplicht, onder andere in winkelstraat

Geen reden voor mondkapjesplicht

Het kabinet ziet geen reden om het gebruik van mondkapjes aan te scherpen. In het openbaar vervoer zijn mondkapjes nu wel verplicht, omdat reizigers onvoldoende afstand van elkaar kunnen houden.

Morgen vergadert het Veiligheidsberaad in Utrecht, dat zijn de 25 Nederlandse veiligheidsregio’s bij elkaar. Een van de ministers van het kabinet zal daar ook bij zijn en dan worden de coronamaatregelen definitief besproken.

De bestuurders hopen op maatregelen op regionaal niveau. Amsterdam en Rotterdam bijvoorbeeld, willen een mondkapjesplicht kunnen invoeren. Het OMT-advies over de mondkapjes zal bij het Veiligheidsberaad op tafel liggen.