Gezondheid

Coronavirus gevonden in rioolwater, maar 'corona kan niet in drinkwater komen'

De kans dat het coronavirus in drinkwater zit, is nihil. Dat zegt een woordvoerder van de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) nadat het RIVM vanmiddag bekendmaakte dat het coronavirus in rioolwater is gevonden. “Mensen hoeven zich geen zorgen te maken, want afvalwater is geen drinkwater.”

Lees ook: LIVEBLOG | RIVM: ‘Verspreiding coronavirus lijkt af te remmen’

In afvalwater in Amsterdam, Tilburg, bij Schiphol en bij afvalwater afkomstig van Loon op Zand is het coronavirus aangetroffen. Sommige patiënten met COVID-19 hebben het nieuwe coronavirus in de ontlasting.

Geen corona in drinkwater

Het RIVM meldt via Twitter dat het virus tot nu toe niet gevonden is in het Nederlands kraanwater. De woordvoerder van Vewin laat weten dat drinkwater zeer goed is beschermd tegen virussen. “Het virus is een onderdeel van een groep virussen die niet goed en niet lang standhouden in het water. Daarbij zijn ze relatief makkelijk te verwijderen en te inactiveren.”

Drinkwaterbedrijven die drinkwater uit oppervlaktewater halen, hebben allemaal een desinfectiebarrière ingesteld die gericht is op het verwijderen van virussen. Grondwater is daarnaast goed beschermd in de bodem tegen virussen.

“De verspreiding van het virus gaat via druppeltjes snot, slijm en speeksel, en niet via het water”, aldus de woordvoerder.