Weer & Verkeer

'Gedupeerde reizigers die geen voucher willen moeten geld terugkrijgen'

Luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties moeten gedupeerden van een geannuleerde vlucht vanwege het coronavirus hun geld teruggeven als die passagiers geen voucher willen ter compensatie.

In het Europees passagiersrecht staat dat een gedupeerde moet kunnen kiezen tussen geld terug of een omboeking bij een geschrapte vlucht, stelt de Europese Commissie. Maar die laatste optie is door het stilvallen van het vliegverkeer in maart nagenoeg onmogelijk geworden.

Onder meer Nederland staat daarom tijdelijk de uitgifte van vouchers toe als alternatief.

Coronavouchers

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en elf Europese collega’s vroegen Brussel vorige maand om de tijdelijke ‘coronavouchers’ toe te staan. Het zou AF-KLM meer dan 3 miljard euro kosten als gedupeerden massaal cash zouden opeisen.

Lees ook: Talloze mensen gedupeerd door Cheaptickets.nl

In een aanbeveling stelt de commissie dat vanwege de ongewone tijden vouchers voor geschrapte vluchten vanwege corona vanaf 1 maart wel als alternatief mogen worden aangeboden. De voucher moet onder meer minstens twaalf maanden geldig zijn.

Volgens transportcommissaris Adina Valean krijgen alle 27 EU-landen een brief waarin ze eraan worden herinnerd de huidige wetgeving over passagiersrechten na te leven.

ANP