Gezondheid

Run op fitnessartikelen: hoe blijf je fit tijdens de coronacrisis?

“Shit! Moet ik nu echt gaan hardlopen?” Dat is wat Kim Nguyen (30) dacht toen ze hoorde dat haar sportschool drie wekenlang dicht gaat. Zij en haar man Binh (35) zijn fanatieke sportschool-gangers en vroegen zich af: hoe blijf je fit tijdens de coronacrisis? Net als veel andere Nederlanders, blijkt uit de stijgende verkoop van fitnessartikelen.

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog

Er was maandagochtend al geen dumbell meer te krijgen bij sportwinkel Decathlon in Alkmaar. De winkelketen heeft sinds het sluiten van de sportscholen door het hele land lege schappen. “Fitnessartikelen worden op dit moment zeker gehamsterd”, vertelt Daan Zijderveld van Decathlon Nederland. “Er is wel voorraad, maar onze opslag staat in België.” En ook daar zijn extra maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Onze opslag is nu de hele dag gesloten om morgen weer ‘schoon en veilig’ open te kunnen gaan.”

Halters en gewichten

Vanwege de lege schappen, slaan Nederlanders ook online massaal gewichten, fitnessmatjes en elastieken in. Bol.com ziet een stijging van vijfhonderd procent in de verkoop van sportartikelen, ten opzichte van een paar dagen eerder. “Dit zien we ook terug in het zoekgedrag van mensen. Halters en gewichten zijn populaire zoekwoorden op dit moment”, vertelt een woordvoerder van het bedrijf.

Fitnessbus

Kim en Binh zijn lid van sportschool Studio Elements in Leeuwarden, die vanwege de sluiting een creatief alternatief heeft gevonden zodat hun leden kunnen blijven trainen. Op een filmpje van de sportschool is te zien dat een blauwe bus gevuld is met gewichten, kettlebells en machine balls. “Wij introduceren de fitnessbus”, vertelt eigenaar Arjen de Boer. “We rijden langs bij leden met materialen die ze nodig hebben voor hun workout. We voorzien iedereen van een schema en vullen dit aan met live-trainingen die mensen thuis kunnen volgen.”

Dus geen angst voor Kim en Binh dat zij naast fitnessmaterialen grijpen. “De ideale oplossing, als je het mij vraagt.” Het stel heeft vandaag hun eerste training thuis met materialen van de sportschool. “We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om fit te worden en het is fijn dat we in deze uitzonderlijke tijd ook fit kunnen blijven”, besluit Kim.

Lees ook: René verruilt daklozenopvang voor tent langs de snelweg uit angst voor corona

Yoga via livestream

Door het gehele land komen ondernemers en sportliefhebbers met ideeën om de komende drie weken fit te blijven. Zo sprong yogadocente Charlotte van de Lagemaat uit Rotterdam in het gat in de markt met een platform om thuis lessen te volgen via een livestream.

“Ik liep al langer met het idee, maar toen het er afgelopen weekend naar uitzag dat alles dichtging, was dat reden om het echt door te zetten”, vertelt ze. Via Yoga in je Huiskamer biedt ze yogaliefhebbers de kans om vanuit hun woonkamer lesjes te volgen. “Ik krijg superveel positieve reacties, mensen willen graag blijven bewegen in deze tijden.”