Opmerkelijk

René verruilt daklozenopvang voor tent langs de snelweg uit angst voor corona

Volgens dakloze René is het een kwestie van tijd voordat het coronavirus ook toeslaat in de winteropvang voor daklozen. Hij kiest daarom voor zijn eigen gezondheid en verruilt de daklozenopvang voor zijn eigen tent langs de snelweg.

“Een tikkende tijdbom”, zo omschrijft René de daklozenopvang aan de Transformatorweg in Amsterdam-West, die hij vijf dagen geleden verliet. “Ik ben 62 jaar en dus ook niet de jongste meer, dus ik loop extra gevaar. Daar komt ook bij dat ik werd omringd door mensen die het niet nauw nemen met de adviezen van het RIVM. Je kan wachten op de eerste besmetting”, vertelt hij.

‘Hoesten alle kanten op’

Bij de opvang merkte hij dat bijna niemand het virus serieus neemt. Veel aanwezigen hoestten alle kanten op. “De meesten volgen het nieuws niet en als ze er wel van op de hoogte zijn doen ze het af als onzin. Het is maar een griepje, zeggen ze, of ze noemen de berichten propaganda en komen met ingewikkelde complottheorieën.” Toen hij hoorde dat een van de hoestende daklozen ook nog koorts had, pakte hij zijn biezen.

Lees ook: Bewoners Terschelling willen af van ‘coronavluchtelingen’

Op dit moment slaapt hij in een tentje in de bosjes langs de snelweg. Hij kocht de tent van de tachtig euro die hij kreeg van een volger op Twitter. Ook heeft hij de nodige vitamine C tabletten en antibacteriële handgel ingeslagen om zich te beschermen tegen het virus.

Ondanks dat de opvang strengere maatregelen heeft genomen wil hij niet terug. Hij heeft namelijk andere plannen. Hij hoopt snel naar Bergerie de Berdine, een Frans gehucht in de Vaucluse, te kunnen. Deze plek is omgebouwd tot een opvangcentrum voor mensen in moeilijkheden. Toch vreest hij het ergste vanwege de lockdown in Frankrijk op dit moment.

Extra kwetsbaar

Directeur van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg, Cornel Vader, beschrijft daklozen als een kwetsbare groep, die zeker in tijden van het virus extra zorg nodig hebben. “Hun fysieke gezondheid is al niet goed, waardoor ze erg kwetsbaar zijn voor virussen. Zieke daklozen kunnen immers niet thuisblijven.” Des te meer zaak is het volgens hem om nu extra alert te zijn op ziekteverschijnselen binnen daklozenopvangcentra.