Gezondheid

Inge is verslaafd aan de pijnstiller fentanyl: 'Waarom heeft de arts me dit voorgeschreven?'

Inge Hendriks uit Den Bosch is de moeder van twee kinderen, en verslaafd aan fentanyl. Het begon 2,5 jaar geleden, toen ze de harddrug kreeg voorgeschreven om de chronische pijn die ze heeft te onderdrukken. Nu wil ze ervan af, maar dat lukt niet zomaar. “Ik ben een zware junk.”

Nadat begin deze maand een kilo van de levensgevaarlijke drug is aangetroffen in een schuurtje in Eindhoven, is Justitie nu bang dat de drug in Nederland voet aan de grond krijgt. In de Verenigde Staten is fentanyl al jaren de meest dodelijke drug, jaarlijks sterven er tienduizenden mensen aan een overdosis ervan. Niet gek, want het is zo’n honderd keer sterker dan morfine. Qua effecten lijkt het op heroïne, maar dan wederom sterker. Twee milligram kan al dodelijk zijn.

Lees ook: Kilo levensgevaarlijke fentanyl gevonden in schuurtje in Eindhoven

Voor Inge was de vondst in Eindhoven schrikken. “Een kilo is echt bizar veel. In poedervorm is het nog gevaarlijker, want dan dwarrelt het spul. Als je blaast, inhaleer je het al. En de kleinste hoeveelheid kan dodelijk zijn. Als je dan een kinderfietsje ernaast ziet staan, dan vraag je je af hoe je dat kunt doen, met hoogstwaarschijnlijk kleintjes in de buurt.”

Pleisters tegen de pijn

Haar eigen gebruik is begonnen als medicijn tegen pijn, na een mislukte bekkenoperatie. “Na de operatie kreeg ik een morfinepomp en daarna mocht ik naar huis met een hoop doosjes oxycodon. Maar dat was niet genoeg. Ik had er steeds meer van nodig, tot ik op een belachelijk hoge dosering zat. De pijnpoli-arts heeft me toen fentanyl voorgeschreven.”

Als ze haar mouw opstroopt komen er twee op het oog onschuldige doorzichtige pleisters tevoorschijn. “Ik heb er nu twee op mijn bovenarm en zo krijg ik per uur 100 microgram fentanyl binnen. Elke drie dagen moeten ze vernieuwd worden. Maar als ik ze verwissel, mogen ze daarna een week niet op dezelfde plek. Anders krijg ik brandplekken op mijn huid.” De dosis die Inge nodig heeft is extreem hoog. “Als iemand die hier niet mee bekend is deze pleisters zou opplakken, dan wordt hij doodziek. Misschien komt hij zelfs te overlijden.”

Heftige bijwerkingen

Dat fentanyl zeer verslavend is, merkt ze meteen als ze een paar uur te laat is met nieuwe pleisters plakken. “Dan begin ik te zweten, word ik moe en krijg ik angstaanvallen en hartkloppingen. Afkickverschijnselen, zeg maar.” Ook als ze zich netjes aan de cyclus van 72 uur houdt, zijn er nadelen, vertelt Inge. “Bij mij werkt het erg op mijn gebit. Omdat een van de bijwerkingen is dat je er een heel droge mond van krijgt, heb ik veel meer gaatjes. En jeuk. Ik heb gruwelijke jeuk van dat spul.”

“Achteraf vraag ik me wel af waarom ze dit hebben voorgeschreven. En waarom hebben ze niet verteld wat de andere kant van de medaille is? Het helpt me dan wel van mijn pijn af, maar er zijn zoveel vervelende bijwerkingen. Het is te bizar voor woorden. Je krijgt een recept en je denkt dat een arts wel weet wat hij doet. Maar eigenlijk ben ik nu een zware junk. Ik vind dat iedereen moet weten hoe gevaarlijk fentanyl is.”

Om toch van de pijnstiller af te komen, gaat Inge een traject volgen in een afkickkliniek.