112

Kilo levensgevaarlijke fentanyl gevonden in schuurtje in Eindhoven

In een schuurtje in Eindhoven heeft de politie ruim een kilo fentanyl in beslag genomen. Inname van een kleine hoeveelheid van deze stof kan dodelijk zijn, aldus het Openbaar Ministerie. De 42-jarige man in wiens schuur de plastic zak met inhoud is aangetroffen, zit vast. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Volgens het OM is er, voor zover bekend, niet eerder in Nederland “zo’n grote hoeveelheid van deze uiterst gevaarlijke stof” aangetroffen. De werking van fentanyl is te vergelijken met die van morfine, maar dan wel tachtig tot honderd keer sterker, aldus het OM. In de medische wereld wordt het op recept gebruikt als verdoving en pijnstiller. Fentanyl is zeer verslavend.

‘Levendige markt’

Volgens Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut lijkt de groep recreatieve gebruikers in Nederland niet groot. “We kijken op internetfora en het darkweb of er vraag is”, legt hij uit. “Er is een levendige markt, maar hoe groot die markt is, is vooralsnog onduidelijk. Dat zoeken we verder uit de komende tijd.”

Dat de stof levensgevaarlijk is, moge duidelijk zijn. “Het is dus tachtig keer sterker dan morfine. Je hebt zelfs een variant die 10.000 keer sterker is”, vertelt Van der Gouwe.

Gezondheid in gevaar

De vondst werd al op 3 februari gedaan. Opsporingsdiensten dachten aanvankelijk dat er cocaïne in de plastic zak zat. Volgens het OM zijn er geen aanwijzingen dat de gezondheid van de politiemensen die de vondst deden gevaar heeft gelopen.

ANP/Redactie