Politiek

Staatssecretaris maakt excuses aan Zeeuwen om kazerne-rel

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie erkent dat ze fouten heeft gemaakt rond de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Ze had beter moeten communiceren met de Zeeuwen en de Tweede Kamer, zei ze donderdagmiddag in een debat over de kwestie.

“Ik vond niet dat ik lichtzinnig mijn twijfels kon uitspreken, zonder te weten of er alternatieven waren”, legt de staatssecretaris uit. Ze was bang dat ze “emotie, twijfel en onrust” zou oproepen. Maar dat is juist gebeurd nadat ze haar twijfels zo lang geheim heeft gehouden, aldus Visser.

Dikke onvoldoende

Vorige week gaf Visser toe dat ze liever heeft dat de kazerne naar Nieuw-Milligen in Gelderland gaat en niet naar Vlissingen. Dat zei ze pas nadat Zeeuwse bestuurders op duidelijkheid hadden aangedrongen.

Volgens SGP-voorman Kees van der Staaij verdient de staatssecretaris “een dikke onvoldoende” voor haar optreden. Ook oppositiepartijen als GroenLinks, SP en PVV waren kritisch op de “stiekeme” manier waarop Visser de Zeeuwen heeft behandeld.

Zeeuwen ‘besodemieterd’

Het debat vond donderdag plaats onder de ogen van zeker 140 Zeeuwse bestuurders en burgers. Zij waren ‘s ochtends in alle vroegte in vier bussen naar Den Haag gereden. Ze zijn boos en “voelen zich besodemieterd door het kabinet”, zei de Vlissingse wethouder Albert Vader.

Lees ook: Bussen met 140 boze Zeeuwen op weg naar debat over ‘geblunder’ rond kazerne

SGP-leider Van der Staaij zei voor het debat al dat excuses het minste waren wat hij van de staatssecretaris verwachtte.

ANP / Redactie