Sport

'UEFA stelt EK voetbal uit naar zomer 2021 vanwege coronavirus'

Het EK voetbal gaat deze zomer niet door. De Noorse en Zweedse voetbalbonden melden dat de UEFA dinsdag heeft besloten het evenement, vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus, met een jaar uit te stellen tot de zomer van 2021. De Europese bond komt later dinsdag, na overleg met alle landen, met een verklaring.

“Het EK is uitgesteld tot de periode van 11 juni tot en met 11 juli 2021”, liet Karl-Erik Nilsson persbureau Reuters in een bericht weten. De Noorse bond stuurde het bericht de wereld in via hun Twitteraccount.

Een woordvoerder van de KNVB kon nog niet bevestigen of het Europees Kampioenschap is uitgesteld. Het lijkt volgens de bond wel die kant op te gaan.

Lees ook: Hamsteren van medicijnen aan banden gelegd

Het Nederlands elftal moet daarmee, na het mislopen van het EK in 2016 en het WK in 2018, nog even wachten op de rentree bij een eindtoernooi. Oranje zou de drie pouleduels in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam spelen. De eerste wedstrijd tegen Oekraïne stond gepland voor zondag 14 juni. Vier dagen later zou het elftal van bondscoach Ronald Koeman het tegen Oostenrijk op moeten nemen. De derde tegenstander, op maandag 21 juni, was nog niet bekend.

De UEFA had, vanwege het 60-jarig bestaan van de Europese Unie, besloten het EK verspreid door heel Europa te spelen. In de ArenA zou, naast de drie groepswedstrijden, ook nog een duel uit de achtste finales worden afgewerkt.

Niet onverwacht

Het besluit van de Europese voetbalbond komt niet onverwacht. De competities in nagenoeg alle Europese landen liggen vanwege het virus stil, net als de Champions League en de Europa League. De UEFA hoopt met het uitstellen van het EK dat die competities, als dat mogelijk blijkt, alsnog afgemaakt kunnen worden.

Sportief gezien komt het Oranje niet eens zo slecht dat de Europese eindronde een jaartje later wordt afgewerkt. Het is namelijk nog steeds onduidelijk of Memphis Depay, Donyell Malen en Steven Bergwijn over drie maanden fit zijn. Zonder die drie spitsen mist het Nederlands elftal wel heel veel schotkracht.

In de zomer van 2021 stonden ook de eindronde van de Nations League en het WK voor clubteams op het programma.

 

ANP