Einde in zicht voor moeizame reis van cruiseschip MS Zaandam: 'Eerst zien dan geloven'

Anne Weggeman (26) zit al sinds januari op het cruiseschip de MS Zaandam. Vanwege de coronacrisis mogen ze nergens aanleggen. Vader Arthur wil zijn dochter graag weer in de armen sluiten, en dat lijkt door nieuwe ontwikkelingen een stap dichterbij gekomen. Het cruiseschip heeft namelijk van de autoriteiten te horen door te mogen varen via het Panamakanaal richting Florida vanwaar Anne hopelijk snel naar huis kan.

Anne is Front Office medewerker op het schip. De reis die langs de kust van Zuid-Amerika voer, werd ruw verstoord door de uitbraak van het virus. Van de 1200 passagiers zijn rond de 140 mensen ziek geworden. Vier mensen zijn overleden. Anne zelf kreeg lichte klachten, maar werd niet heel ziek. Ze zit al weken in isolatie in haar hut van acht vierkante meter. “Het is heel emotioneel. We mogen nergens aanmeren, zijn nergens welkom. toen we in Chili wilden aanleggen, werd het schip met stenen bekogeld.”

Panamakanaal

Ze heeft, als het lukt om verbinding te maken, af en toe contact met haar vader. Die maakt zich uiteraard zorgen. “Als vader sta ik machteloos aan de zijlijn. Ik wil helpen, wil haar ophalen, maar het kan niet.” Ook Anne verlangt erg naar huis. Dat lijkt nu iets dichterbij te komen, omdat bekend is geworden dat het schip door het Panamakanaal mag varen naar Florida. “Dat zou heel fijn zijn”, zegt Anne. “Maar eerst zien, dan geloven. Er zijn wel eerder berichten geweest waarvan later bleek dat ze niet klopten.”

Lees meer coronanieuws in ons liveblog van vandaag.

Om de tijd door te komen, stort Anne zich op haar passie: muziek. Ze heeft een gitaar kunnen bemachtigen en probeert zich zo een beetje te vermaken. “Ik zing het nummer Seabird als ik het even moeilijk heb. Het slaat op de vrije zeevogels en het nieuws.” Haar vader zette zaterdag een filmpje van Anne terwijl ze het liedje zingt op Facebook en inmiddels is dat honderden keren gedeeld. Arthur: “Ze zei tegen me: Pap als ik hier toch zit, maak mij dan maar tenminste beroemd. Nou, dat gaan wij doen voor jou, dacht ik.”