Eerste boeren met trekkers al onderweg naar Den Haag voor protest bij paleis van de koning

Vanuit alle hoeken van het land zijn honderden boeren al vertrokken richting Den Haag. Dinsdag houdt boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) een trekkerdefilé langs paleis Huis ten Bosch, omdat ze willen voorkomen dat de Tweede Kamer instemt met de stikstofplannen van het kabinet.

Ze hopen vannacht rond drie uur aan te komen. Op Twitter en in berichtgeving van verschillende regionale omroepen valt te lezen dat boeren uit onder meer Limburg, Noord-Holland, Noord-Brabant, Groningen, Drenthe en Texel al zijn vertrokken richting Den Haag. Bij NH Nieuws is op een foto te zien dat trekkers al op de boot staan richting het vasteland.

Lees ook: ANWB waarschuwt voor vertraging op dinsdag door boerenprotest

Mark van den Oever van FDF zegt niet precies te weten hoeveel boeren inmiddels op pad zijn, maar hij schat het op enkele honderden.

Actie voor Huis ten Bosch

In eerste instantie wilde de boerenactiegroep met trekkers demonstreren voor de deuren van het koninklijk paleis. Dat was niet toegestaan, maar een trekkerdefilé mag wel. De actiegroep heeft daarvoor volgens bestuurslid Sieta van Keimpema toestemming van de gemeente Den Haag en de politie.

Lees ook: Boeren mogen niet demonstreren bij paleis Huis ten Bosch

De actie wordt ‘Code Oranje’ genoemd. Volgens Van Keimpema rijden er dinsdag voor de actie zo’n duizend tractoren uit het hele land naar Den Haag. Een onbekend aantal actievoerders komt met de auto.

Ze gaan zich verzamelen bij een podium op de Koekamp. Een lid van het Kabinet van de Koning neemt op dat podium de noodkreet van FDF in ontvangst. Na het trekkerdefilé gaan de actievoerders naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL in Leidschendam. Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten alert te zijn op mogelijke landbouwvoertuigen en raadt aan indien nodig de rijstijl aan te passen.