Gezondheid

Duizenden Nederlandse zeelieden vast in het buitenland door coronacrisis

Door de coronacrisis zitten naar schatting tweeduizend Nederlandse zeelieden op dit moment vast op schepen in het buitenland. Dit zegt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KNVR) tegen Hart van Nederland.

Normaal gesproken worden de zeelieden na een aantal maanden op zee afgelost door een nieuwe bemanning, maar door de coronacrisis mogen ze in veel gevallen niet van boord. “Het is het grootste acute probleem waar de reders nu mee worstelen”, aldus de KNVR. Reders laten hun zeevarenden weten dat ze er rekening mee moeten houden dat ze langer aan boord moeten blijven.

Geen zicht op terugkeer

Een van zeelieden die vast zit op een vrachtschip is kapitein Henk Jansen. Hij vertrok op 10 december op het schip de Blue Trade richting de andere kant van de wereld. Zijn vrouw Marion vertelt: “Hij vaart nu in de Stille Zuidzee richting Australië. Daar zou hij worden afgelost en naar huis vliegen. Maar dat gaat niet lukken vanwege de coronacrisis.”

Lees ook: Kerkklokken kondigen in het normaal zo stille Kessel de zoveelste uitvaart aan

“Ik ben natuurlijk heel erg teleurgesteld dat hij niet volgende week naar huis kan komen, je wilt gewoon samen zijn”, vertelt Marion. “Je moet wel even slikken, zeker in deze situatie. Ook omdat er totaal geen zicht is op zijn terugkeer. Je wilt gewoon een datum waarop je je kan instellen, maar dat gaat niet.”