Opmerkelijk

Steeds meer roofvogels in de stad, maar duiven zijn de dupe

De oer-Haagse tilduivensport vreest voor het voortbestaan van de hobby. De afgelopen jaren worden steeds meer duiven gedood door de toenemende hoeveelheid roofvogels in de stad. Een petitie bij de Tweede Kamer en steunoproepen ten spijt. De afgelopen anderhalf jaar is het ledental van Tilduivenbond Ons Belang fors teruggelopen.

Het goede nieuws dat de roofvogel weer richting het niveau van begin twintigste eeuw lijkt te gaan, is slecht nieuws voor de bond. “Het gaat ten koste van ons”, vertelt voorzitter Jerry van Toor. “Hartstikke leuk om zo’n roofvogel te zien jagen, maar ik heb liever niet dat ze dat achter mijn duiven aan doen.” Van Toor heeft 21 duiven, maar is er de afgelopen tijd tien verloren. “En dat is nog weinig ten opzichte van sommigen.”

Hobbyist Ruud de Gans zit elke dag in angst dat zijn duiven slachtoffer worden van weer een roofvogelaanval. “Ik ben hartpatiënt. Voor mij is dit het enige wat ik nog heb”, vertelt hij vanuit zijn appartement in Den Haag.

Groei na verbod op insecticiden

Vooral slechtvalken, sperwers en haviken zorgen voor de problemen. “De aantallen van de roofvogels groeien in algemene zin”, vertelt Jeroen Melcherts van de Haagse Vogelbescherming. “Maar dat is eigenlijk terugkomen van een achterstand.” Sinds de inzet van de insecticide DDT, in de eerste helft van de twintigste eeuw, was er een sterke afname van het aantal roofvogels. “Sinds het verbod op DDT gaat het weer naar een natuurlijk evenwicht.”

Lees ook: Duivenmelker Danny uit Yerseke werd het slachtoffer van de opmerkelijke diefstal van honderd dure duiven

Melcherts raadt de duivenmelkers aan om meer rekening met roofvogels te houden bij het fokken van hun duiven. “Vooral duiven die wat fitter zijn hebben betere kans tegen roofvogels. Ook zijn het vooral jonge vogels die het slachtoffer worden.” Vooral jonge duiven zouden dus beter beschermd moeten worden.

Een alternatief voor duiven is volgens Melcherts ook mogelijk. “Er zijn heel veel vogels die ook volop plezier kunnen verzorgen, die een kleiner vlieggebied hebben en daardoor minder kwetsbaar zijn.” Daarbij denkt hij aan bijvoorbeeld parkieten of andere siervogels.

Verbod op gefokte roofvogels

Het is niet voor het eerst dat de duivenhobbyisten aan de bel trekken. In 2018 werd in de Tweede Kamer een petitie overhandigd. Deze pleitte voor een verbod op het plaatsen van nieuwe nestkasten en een verbod op uitzetten van gefokte sperwers, haviken en slechtvalken en de import van deze roofvogels.

Lees ook: Duivenmelkers slaan in 2018 alarm en proberen de politiek te overtuigen van hun roofvogelprobleem

De actie heeft weinig resultaat opgeleverd en sindsdien hebben bijna 1 op de 5 leden hun lidmaatschap bij de Haagse Tilduivenbond Ons Belang opgezegd. “Ik vrees voor het voortbestaan van onze sport”, zegt Van Toor. “Zeker door de drastische afname van het aantal leden.”

Het zijn duistere tijden voor de inmiddels 100-jarige bond. Reden voor een feestje vindt Ruud de Gans het niet. “Als het zo doorgaat hoeven we het niet eens meer te vieren.”