Dieren

Opmerkelijke diefstal: honderd dure duiven van Danny gestolen

Danny de Voogd uit het Zeeuwse Yerseke kijkt vandaag nog steeds hoofdschuddend naar zijn achtertuin. In de hokken waar eerst vele duiven vrolijk zaten te fladderen, liggen nu alleen nog wat veren en losse voedselkorrels.

De duivenmelker zegt het slachtoffer te zijn van diefstal. Meer dan honderd van zijn duiven zijn weg. “De schuifdeuren stonden open en er liepen nog een paar duiven wat voedsel te pikken,” vertelt Danny tegen Hart van Nederland. “Het is gewoon klote.”

Duiven van 75.000 euro

Het komt volgens Danny niet vaak voor, maar voor dieven kunnen zijn duiven erg interessant zijn. Het gaat om wedstrijdduiven die heel veel geld waard zijn. De ongeveer 110 vogels die weg, zijn kosten in totaal een slordige 75.000 euro.

Lees ook: Dode vogels na opnieuw vandalisme bij kinderboerderij Noordwijkerhout

De duivenmelker, die in 2013 nog nationaal kampioen werd, vreest dat zijn dieren nooit meer terugkomen. “Je hoort vaak dat gestolen duiven naar het buitenland worden gebracht, bijvoorbeeld naar Oostbloklanden. Dan zijn ze heel moeilijk te traceren.”

Danny hoopt dat ze gevonden worden, maar vreest voor het ergste. “Het is een heel eind vliegen, dus ik denk niet dat ik ze nog terugzie.”

Dieven wisten meer

De dieven wisten waarschijnlijk dat er bij Danny veel te halen viel, omdat de duivenmelker actief is op online veilingen waar hij zijn duiven op verkoopt. Daardoor konden de dieven zien hoeveel geld de wedstrijdduiven waard waren en hoe uniek ze waren.