Goederen of geld doneren aan Australië: op deze manieren kan het

Er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de bosbranden in Australië. Miljoenen hectares grond zijn verwoest, een half miljard dieren vonden naar schatting de dood.

Het Nederlandse Rode Kruis opende maandag een gironummer waar Nederlanders een gulle gift kunnen doen. Maar dat is niet de enige manier waarop je kunt doneren aan Australië.

Lees ook: Sofie woont dicht bij bosbranden: ‘Pijn door dwarrelende asdeeltjes’

Zoek op Doneeractie.nl op Australië en je struikelt over de verschillende inzamelingsacties. De één blijft qua opbrengst hangen op een paar tientjes de ander scoort duizenden euro’s. De actie die Saskia en Angelique uit Purmerend dit weekend opzetten, behoort tot die laatste categorie. Binnen twee dagen harkte het duo al ruim 9 duizend euro bij elkaar. Waarom? “Ik zat er al een week mee, het is zo’n ellende daar”, laat Angelique weten. “Vanuit de regering wordt er niets georganiseerd, dus hebben we zelf maar een actie opgestart.”

Doneren aan Australië via kleine acties

De actie van Angelique en Saskia komt ten bate van verschillende goede doelen. Een deel van het geld gaat naar dierenwelzijnsorganisatie IFAW, een ander deel is bestemd voor de lokale brandweer. Het behulpzame duo wil ook nog een ander lokaal goed doel in Australië steunen.

Heb je geen geld, maar wil je wel doneren? Dan zamelt het duo ook nog oude dekens en handdoeken in die ze naar Australië willen versturen. “Alle kleine beetjes helpen.”

Geld inzamelen via IFAW

Dierenwelzijnsorganisatie IFAW (International Fund for Animal Welfare) zag het aantal donaties de laatste tijd flink toenemen. Een woordvoerder laat weten dat het zeker na afgelopen weekend in een stroomversnelling is gekomen. “We hebben nu al ruim 160.000 euro opgehaald, dat is voor ons heel veel geld.” Volgens de woordvoerder kunnen dankzij dat geld koala’s in de getroffen gebieden opgespoord en in veiligheid gebracht worden. “Als ze eenmaal veilig zijn, hebben ze een speciale behandeling nodig. Het zijn gevoelige dieren.”

Wat doet het WNF?

Ook bij het Wereld Natuur Fonds (WNF) kun je terecht als je wilt doneren aan Australië. Via een speciale sectie op de site van het WNF kun je een eenmalige donatie doen. Hoeveel je wilt geven, kun je zelf bepalen.

Voor 30 euro help je mee met het planten van nieuwe bomen in kritiek leefgebied voor koala’s, voor 45 euro draag je bij aan medicijnen voor koala’s en als je 60 euro wilt doneren aan Australië, dan komt dat ten bate van het beschermen van bestaande bossen en dieren. Maar je kunt uiteraard ook minder geld doneren.

Gironummer Australië Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft mandag het speciale gironummer 5125 geopend waar mensen geld voor Australië kunnen doneren. Eerder kon je ook al aan het Australische Rode Kruis schenken, maar daar had je een creditcard of PayPal-account voor nodig.

Het Nederlandse Rode Kruis merkte dat dat voor sommigen wat lastig was. Vandaar dat dit gironummer in het leven is geroepen. Een woordvoerder laat Hart van Nederland weten dat ze met opgehaald geld psychosociale hulp kunnen bieden aan getroffen gezinnen. “Die mensen zijn alles kwijt dankzij het vuur, ze hebben niet eens een tandenborstel.”

Giro 555-actie voor Australië

Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat er een landelijke Giro 555-actie komt om geld in te zamelen voor Australië. Om de simpele reden dat de stichting geen netwerk, geen mensen en geen organisaties daar heeft zitten, waardoor ze het opgehaalde geld er ook niet kunnen besteden. “Een actie hiervoor past niet binnen het mandaat van Giro 555, wij focussen ons vooral op ontwikkelingshulp.”